Erdoğan: En çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke konumundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki korona virüsü aşısı çalışmalarına ilişkin, "Üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesinde. Amerika ve Çin'den sonra Covid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız" dedi. 1928 yılında kurulan ve 17 aşı üreten Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü 2011 yılında AK Parti iktidarı tarafından kapatılmıştı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülleri Töreni Beştepe'de yapıldı. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yürütülen aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Erdoğan, 436 araştırmacının aşı ve ilaç odaklı çalışma yürüttüğünü söyledi.

61 BİLİM İNSANINA ÖDÜL

 Bu yıl TÜBİTAK ödüllerinde 18, TÜBA ödüllerinde ise 43 bilim insanına takdirlerini ifade ettiklerini belirten Erdoğan, her kademede eğitimi ve bilimsel çalışmayı desteklemeyi önceliklerinin en başına yerleştirdiklerini öne sürdü. Erdoğan'ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

EĞİTİM-ÖĞRETİM SİSTEMİNDEKİ TÜM BARİYERLERİ KALDIRDIK: Gerek ilk ve ortaöğretimde gerekse yükseköğretim seviyesinde gerçekleştirdiğimiz reformlarla kendini yetiştirmek ve geliştirmek isteyen her evladımıza bu imkanı sağladık. Daha önceki dönemlerde kısır ideolojik bakış açılarıyla eğitim-öğretim sistemimiz üzerinde kurulan tüm bariyerleri kaldırdık. Erkek ve kız tüm evlatlarımızın diledikleri düzeye kadar ve istedikleri her yerde eğitim-öğretim alabilmelerini temin ettik. üniversite sayısını 76'dan 207'ye çıkardık. "Okullaşma oranını yükseköğretim seviyesinde yüzde 15'ten yüzde 44'e çıkardık. Ortaöğretim ve yükseköğretim seviyesindeki okullaşma oranlarımızla artık OECD ortalamasını yakalamış durumdayız. Şimdi okul öncesi eğitime odaklandık. 

BEDEVİ VE FİLOZOF KISSASI MALUMUNUZ: Bilim ve teknoloji insanlığın faydasına kullanılabildiği ve başkalarına aktarılabildiği ölçüde önemli. Mesnevi'de geçen, Bedevi ile filozof kıssası malumunuzdur. Bedevi, devesinin iki yanında birer çuval yükle yol alırken, çölde pejmürde ve bitap bir vaziyette oturan filozofla karşılaşır. Filozof, Bedeviyi görünce 'Devenin iki yanına astığın bu çuvallarda ne var' diye sorar. Bedevi 'Çuvalların birinde buğday diğerinde ise dengeyi sağlamak için kum var' diye cevap verir. Filozof 'Bir çuvalı kumla doldurmak yerine diğer çuvaldaki buğdayı 2 çuvala pay edip dengeyi sağlasan daha akıllıca olmaz mı' diye cevap verir. Bedevi fikri çok beğenir ve düşkün durumdaki bu adama hayretle sorar 'Sen çok akıllı bir adamsın, böyle bir yetenekle çok varlıklı olmalıydın, buralarda ne geziyorsun'. Filozof 'Ne işim var ne de bir varlığım, yerim yurdum da yok, bir parça ekmek verenin peşine koşuyorum' diye cevap verir. Bedevi bu cevaba hem şaşırıp hem de kızarak 'O halde benim yanımdan derhal uzaklaş, benim cahilliğim senin hikmetinden çok daha faydalıdır' diyerek oradan ayrılır.

ALANININ EN İYİSİ EN AZ 100 ARAŞTIRMACIYI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ: Üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız. Bu yıl içerisinde yeni bir çağrı daha açarak alanının en iyisi en az 100 araştırmacıyı da ülkemize kazandıracağız.

AŞI ÜRETEN HIFZISIHHA 10 YIL ÖNCE KAPATILDI

1928 yılında kurulan ve 17 aşı üreten Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nün aşı üretim merkezi AK Parti iktidarı tarafından 11 Haziran 2004'te kapatıldı. 2011'de ise kurumun kapısına tamamen kilit vuruldu. 1938’deki kolera salgını nedeniyle Çin’e 1 milyon aşı gönderen enstitüde tifo, tifüs, difteri, BCG, kolera, boğmaca, tetanoz, kuduz gibi aşılar üretilmişti. (HABER MERKEZİ)