Erdoğan: Dalga dalga büyüyen bir zaferin ayak seslerini duyuyoruz

Büyükelçilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Meydanların dilini çok iyi bilen bir siyasetçi olarak dalga dalga büyüyen zaferin ayak seslerini duyuyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde yabancı ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı iftar yemeğinde konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremler nedeniyle Ramazan ayını buruk karşıladıklarını söyledi.

Erdoğan, "Depremlerde ve ardından yaşanan sellerde 50 binin üzerinde canımızı toprağa verdik. Aralarında sizlerin vatandaşların da olduğu müteveffa tüm misafirlerimiz için sabır ve başsağlığı dileklerimi tekrarlıyorum. Milletçe içinde bulunduğumuz bu zor günlerde dost ve kardeş ülkelerin güçlü desteğini yanımızda görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yardım çağrımıza 90 ülke 11 bin 320 personelle destek verdi. Arama kurtarma ekipleriniz yüzlerce vatandaşlarımızın enkaz altından çıkarılmasına yardımcı oldu" ifadelerini kullandı.

'BAĞIMSIZLIK İRADEMİZİN KIRILMASINA İZİN VERMEDİK'

"Bizler tarih boyunca sayısız imtihandan geçmiş bir milletiz" diyen Erdoğan, "Bu topraklardaki mevcudiyetimizde nice saldırıyı, işgal girişimini, nice badireyi alnımızın akıyla atlattık. Zorluklar karşısında yılmadık, önümüze çıkan engellere aldırmadık. Bağımsızlık iradesinin kırılmasına izin vermedik. Gerektiğinde 250 bin evladımızı kara toprağa verme pahasına istiklal ve istikbalimize sahip çıktık. Çok ağır bedeller ödesek de her defasında tıpkı bir Anka Kuşu gibi küllerimizden yeninden doğmayı başardık. Asrın felaketi ile mücadelemizde aynı sarsılmaz azmi gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE YÜZYILI'NIN CEMRESİ SANDIĞA DÜŞTÜ'

Deprem bölgesinde dün itibariyle 70 bin konut ve köy evinin yapım süreci başladığını belirten Erdoğan, "Deprem bölgesinde toplamda 650 bin, ilk 1 yıl içinde de 319 bin konut ve köy evinin inşasını planlıyoruz. Seçim sürecinin bu çalışmalarımızı yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz. 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı etkileyen deprem felaketine rağmen seçimleri erteleme yoluna gitmedik. Biz Türkiye'nin kapasitesine, demokrasimizin gücüne ve hepsinden önemlisi milletimizin dayanışma ruhuna güveniyoruz. 14 Mayıs seçimlerinde insanımızın hem kendi hem de evlatlarının geleceği için sandıkta yine en doğru kararı vereceğinden şüphemiz yok. Meydanların dilini çok iyi bilen, son 20 yılda girdiği 15 seçimin hepsinde milletin teveccühü kazanan bir siyasetçi olarak, dalga dalga büyüyen zaferin ayak seslerini duyuyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın cemresi sandığa şimdiden düşmüştür" dedi.

'ÜLKELERİNİZDE SEÇİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMANIZI BEKLİYORUM'

Seçimler için yurt dışındaki temsilciliklerde de sandık kurulacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "14 Mayıs seçimleri yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin bulundukları yerden oy kullanacağı altıncı seçim olacaktır. Vatandaşlarımızın iradelerini sandığa özgürce ve geniş bir katılımla yansıtabilmeleri noktasında sizlerin desteğini bekliyoruz. Özellikle bölücü örgüt yandaşlarının baskıyla, zorbalıkla seçimlere gölge düşürmesine müsaade etmeyeceğinize yürekten inanıyorum" diye konuştu.

'RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA ADİL BİR BARIŞ MÜMKÜN'

Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Çatışmaları görmezden gelmiyor, mazlum ve mağdurların feryatlarına kulaklarımızı tıkamıyoruz. Nerede bir yangın varsa söndürmenin, insanı dram varsa durdurmanın, kriz varsa çözüm bulmanın peşindeyiz. Özellikle Ukrayna savaşında tutumumuz, kolaylaştırıcı ve arabulucu rolümüz bunun en son örneğidir. Türkiye yangına körükle gitmenin değil iki komşusu arasındaki krize çözüm üretmenin derdinde olmuştur. Karadeniz tahıl girişimiyle elde ettiğimiz diplomatik başarı sayesinde küresel gıda krizinin önüne geçtik. Esir takaslarıyla pek çok aileyi buluşturmanın mutluluğunu yaşadık. Her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek, adil bir barışın mümkün olduğuna inanıyorum."

'BMGK YAPISINDA REFORM YAPILMALI'

Uluslararası toplum ve kuruluşların, dünyanın pek çok bölgesindeki sorunları çözmekten uzak olduğunu söyleyen Erdoğan, "Sadece Rusya-Ukrayna krizi değil Suriye, Filistin, Afganistan, Yemen, Somali'de de derinleşen krizler sorun bekliyor. Bir süredir dünya beşten büyüktür diyerek adaletsizliğe ve çarpıklığa dikkat çekiyoruz. Güçlüyü koruyan, zayıfın hakkını yok sayan insanlığın kaderini 5 ülkenin iki dudağının arasına hapsedilen mevcut nizam sürdürülebilir değildir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kapsayıcı bir anlayışla reforma tabii tutulması acil bir ihtiyaçtır. Bu konuda adım atmakta geç kaldığımız her gürün ceremesini maalesef hiçbir günahı olmayan masumlar çekiyor.

'TERÖRLE MÜCADELE ALANINDA DAYANIŞMA BEKLİYORUZ'

"Dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz bir başka alan terörle mücadeledir" diyen Erdoğan, "Terörü insanlığın gündeminden çıkarmak temel vazifelerimiz arasındadır. Bu şiarla PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere terörün her türlüsüne karşı ayrım yapmadan mücadelemizi sürdürüyoruz. Kelime oyunlarıyla, diplomatik ve askeri cambazlıklarla bölücü terör örgütünü palazlandırma girişimlerini biliyor, tek tek takip ediyoruz. Vakti saati geldiğinde elbette muhataplarımızın önüne bunu koyacağız" ifadelerini kullandı.

Depremlerin ardından Türkiye ve Yunanistan arasındaki olumlu havanın kriz yaşanan konularda da sürmesini istediklerini dile getiren Erdoğan, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine izin verilmesi nedeniyle Avrupa ülkelerine tepki gösterdi:

"Doğu Akdeniz ve Ege'de, Yunanistan'la son dönemde oluşan havanın sorunların çözümü için bir fırsat olarak değerlendirilmesi temennimizdir. 

Maruz kaldığımız onca haksızlığa rağmen AB üyeliği stratejik hedefimiz olmayı sürdürüyor. Ancak kimi Avrupa ülkelerinde İslam düşmanlığı eylemlerine göz yumulması geleceğimiz bakımından endişe vericidir. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına kadar varan bu menfur girişimler hiçbir şekilde kabul edilemez.

Mushaf yakma eylemlerine ifade hürriyeti kisvesi altında izin verenler demokrasi ve özgürlük kavramlarının altını oymaktadır. Yaklaşık 2 milyar insanı rencide etmekle kalmayıp, öfkeye sürükleyen bu alçaklıklara son verilmesinin altını özellikle çizmek istiyorum. Bu beklentilerimizin ilgili makamlarınıza, ülke kamuoyunuza gerektiği şekilde aktarılmasında sizlere güveniyorum."

GERİLİM YAŞANAN ABD BÜYÜKELÇİSİ İFTARA KATILMADI

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, 29 Mart günü Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu partisinin genel merkezinde ziyaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Nisan günü İstanbul'da Bağcılar Ülkü Ocağı'nı ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Amerika'ya bu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Joe Biden oradan konuşuyor, Biden'ın buradaki büyükelçisi ne yapıyor? Gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır, biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır. Sen bundan sonra hangi yüzle Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceksin? Bizim kapılar kapandı ona, bir daha göremezsin. Haddini bileceksin” demişti.

Sabah gazetesinden Betül Usta'nın bugün yayınlanan haberinde, ABD Büyükelçiliği'nin Jeffry Flake'in iftara davet edildiğini açıkladığı belirtilmişti. Fakat Flake'in iftara katılmadığı görüldü. (HABER MERKEZİ)