Erdoğan: CHP'deki tartışmalar yasakçı zihniyetin pusuda beklediğini gösterdi

Kabine toplantısı sonrası esnafa müjde'yi 'kredi' olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'başörtüsü tartışmasına da değindi: Konu Meclis'e geldiğinde kimin nasıl tutuma gireceğini göreceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

Beştepe'de yapılan ve 3 saat 45 dakika süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kameraların karşısına geçti. Toplantı ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmeler yapan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

ESNAFA MÜJDE: Esnaflarımıza yönelik yeni müjdelerimizi konuşmalarımızın son kısmında sizlerle paylaşacağız. 

YASAKÇI ZİHNİYETİN PUSUDA OLDUĞUNU GÖRDÜK: Meclis'te yaptığımız AK Parti Grup toplantısında CHP Genel Başkanı tarafından gündeme getirilen kamuda başörtüsü ve çalışma hakkı konusunda önemli değerlendirmelerde bulunduk, çağrı yaptık.

20 yılda yaptığımız düzenlemelerle ülkemizin kanayan yarası olan başörtüsü ve çalışma hakkındaki sorunu çözmüştük. CHP Genel Başkanı'nın bu konuyu gündeme getirmesi üzerine özellikle CHP'deki tartışmalar yasakçı zihniyetin tekrar pusuda beklediğini gösterdi.

Biz de çözümü anayasal güvence alma teklifinde bulunduk. Arkadaşlarımıza aile kurumunu da içeren daha kapsamlı anayasa değişikliği talimatını verdik. Konu Meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin nasıl tutuma gireceğini hep birlikte göreceğiz.

PAŞİNYAN'LA GÖRÜŞME: Ermenistan Başbakanı sayın Paşinyan'la Prag'ta görüştüğümüz hükümet başkanları arasındaydım. Yaşanan her gelişme Türkiye'nin AB ve Avrupa coğrafyası için kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Ülkemizin bölgesel krizler karşısında sergilediği dengeli tavrın muhataplarımızla takdirle karşılandığını gördük. Prag'da da Doğu Akdeniz ve Ege sorunlarını uluslararası hukuk çerçevesinde çözmek istediğimizi söyledik. Muhataplarımızı ikili temelde diyaloğa davet etmesini bekliyoruz."

CEMEVİ BAŞKANLIĞI: Açılışını yaptığımız 4 ve temelini attığımız 76 cemevi de verdiğimiz müjdelerin tamamlayıcısı hizmet olmuştur.  Bizzat yerinde yürüttüğümüz çalışmalarla alevi-bektaşi vatandaşlarımızın tüm taleplerini, beklentilerini tespit ettik.

Bunlardan, idari tasarrufla, hemen çözülebilecek olanları valiliklerimiz ve belediyelerimiz vasıtasıyla çözdük. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurma kararı aldık. Aynı şekilde cemevi erkan hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaş inanç önderlerine bu kurum bünyesinde kadro verilecek. Vakıf mülklerine kira ödemek durumunda kalan Alevi-Bektaşi kurumları buralardan ücretsiz istifade edebilecek. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından birini daha hayata geçirmiş oluyoruz.

7,2 MİLYON BAŞVURU: Son dönemde konut, kira ve emlak fiyatlarındaki dengesiz yükselişler, bizi yeni ve daha büyük bir atılıma yöneltti. İlk evim ilk iş yerim projesine şu ana kadar 7,2 milyon başvuru yapıldı. Bunlardan 4.5 milyonu tüm şartları yerine getirerek süreci tamamladı. 

Konut amaçlı arsaların 50 bini İstanbul, 100 bini Ankara, 25 bin İzmir, 45 bin Gaziantep, 55 bin Konya, 25 bin Kayseri, 30 bin Diyarbakır'da olacak şekilde planlandı. Arsa fiyatlarını piyasa bedelinin çok altında bir şekilde sunmakla kalmayıp, bir an önce evlerini yapabilmelerine destek vereceğiz

'İSTİHDAM REKORU': İstihdam sayımız 31 milyonun üzerine çıktı. Böylece Cumhuriyet tarihinin en yüksek istihdam rakamına ulaşmış olduk."

ÖĞRENCİLERE ULAŞIM DESTEĞİ: Ailelerinin yaşadığı şehirlerden uzak şehirlerde eğitim-öğretim gören öğrencilerimize okullarına gidiş ve dönüşleri için ulaşım desteği sağlayacağız. Yılda 2 defa verilecek bu destek sayesinde yaklaşık 150 bin öğrencimizin ailelerinin yanına, onlara herhangi bir yük getirmeden gidip gelebilmesini temin etmeyi hedefliyoruz. 

ESNAFA KREDİ: Esnafımız için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7.5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlatıyoruz. 

 Kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, iş yeri edindirme ve taşıt kredisi limitini 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiyoruz.

GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ: Genç girişimcilerin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yaş sınırını da 30'dan 35'e çıkarıyoruz. Halkbank'tan kredi kullanıp da takibe düşen esnaflarımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 aya kadar vadeli  yüzde 4 faizli kredi ile borcunu tasfiye imkanı sağlıyoruz. (HABER MERKEZİ)