Erdoğan: Bu bir davettir, davete ‘evet’ dedik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'de imzalanan üçlü mutabakata ilişkin "Bu bir davet sürecidir. Biz davete 'evet' dedik" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camii'nde kıldığı cuma namazı çıkışı açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İsveç-Finlandiya’nın NATO üyeliği konusu, tabii bunu bazıları üyelik olarak ifade ediyorlar ancak bu bir davet sürecidir ve bizler bu davete ‘evet' demiş olduk ama bu davetin bazı tabii şartları var. Bu şartlarımızı da sözleşmenin içerisine yerleştirdik ve bu sözleşme ile birlikte de NATO zirvesine gittiğimizde ilk gün dörtlü bir görüşme gerçekleştirdik. Bu sözleşmenin içerisine girmesi gereken özellikle teröre ve teröristlere yönelik şartlarımızı koyduk ve bu şartlar kabul edildi. Neydi bu şartlar, tabii bugüne kadar Avrupa Birliği bu işi hep PKK ile geçiştirdi. Biz ise artık bu PKK ile kabul edebilecek bir terör mücadelesi değildir, şimdi buraya PYD, YPG ve FETÖ terör örgütlerini de bu sözleşmenin içerisine yerleştirmemiz gerekiyor dedik. Biraz böyle yan çizmeye falan kalktılar ama biz kendilerine dedik ki bu bizim kırmızı çizgimizdir. Dolayısıyla bunu eğer kabul etmeyecek olursanız buradan kesinlikle bu anlaşmaya evet diyemeyiz. Sonunda kabul ettiler ve bunun tabii şimdi yazılı girmiş olması hele hele bir NATO Sözleşmesi'nin mutabakat zaptının içerisine özellikle PKK'nın dışında YPG, PYD ve FETÖ terör örgütü olarak bunun yerleşmiş olması bizim bu süreçten nasıl bir başarıyla çıktığımızın en güzel ifadesidir.

YUNANİSTAN'LA SAVAŞALIM DERDİMİZ YOK: Bizim Yunanistan ile savaşa girelim, savaşalım derdimiz yok. Ancak Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor. 147 kere hava ihlali yaptılar. Komşuysak, dostsak, barış içerisinde yaşamak istiyorsak bizim hava sahamızı niye ihlal ediyorsun? Böyle bir ihlal yaparsanız benim Hava Kuvvetlerim de size gerekli görselliği verecektir. Miçotakis sadece hakkı teslim etmiştir diyeyim. Birçok lider, barıştırmaya çalıştı, şu anda böyle bir şey düşünmüyoruz.

20 GEMİMİZ HAZIR: Arkadaşlarımız Sayın Putin ve Sayın Zelenski ile görüşmeleri yapacak. Görüşmeler sonrası üzerimizden buğday, arpa, ayçiçeğini mağduriyet çeken ülkelere gönderebiliriz. Biz aracı olarak gönderebiliriz. 20 civarı gemimiz orada, her an hareket etmeye hazır." (HABER MERKEZİ)