Erdoğan: Ankara'nın 2050'ye kadarki içme suyu ihtiyacını gideriyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara İçme Suyu İkinci Merhale Gerede Sistemi Projesi ile Ankara'nın 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni"nde konuştu.

Ankara İçme Suyu İkinci Merhale Gerede Sistemi Projesi'nden bahseden Erdoğan, "Bu proje Ankara'nın nüfusa bağlı olarak artan içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak amacıyla attığımız kritik bir adımdır. 1,2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla su alanında ülkemizin vizyon eserlerinden biri olan Gerede Sistemi, bünyesinde Türkiye'nin en uzun, dünyanın da sayılı su iletim tünelini barındırmaktadır. Uzunluğu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa aynı anda 3 tünel delme makinesi kullanılarak inşa edilmiştir" diye konuştu.

Projenin su kaynağının Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı Regülatörü olduğunu dile getiren Erdoğan, buradan temin edilen suyun Gerede Tüneli vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden, cazibeli olarak Çamlıdere Barajı'na iletildiğini ifade etti.

Erdoğan, "Gerede Sistemi'yle Ankaramız'a memba kalitesinde içme suyu sağlamanın yanında şehrimizin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını da gideriyoruz. Projeden şu ana kadar Ankara'ya verilen suyun miktarı toplam 312 milyon metreküpü, bunun ekonomik karşılığı ise 1 milyar lirayı buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankara'da halihazırda 2 milyon 550 bin kişi Gerede Sistemi'yle tedarik edilen suyu kullanıyor. Salgına ve yaşanan kuraklığa rağmen hamdolsun Ankara'da şimdiye kadar içme suyu sıkıntısı çekilmemesinin sebebi işte bu projedir" dedi. (AA)