Erdoğan ABD'nin taziyesini neden kabul etti?: 'Üzerinde New York yazılı tişört vardı' diyecek hali yoktu herhalde

Habertürk yazarı Kübra Par, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin taziyesini neden kabul ettiğine yönelik yetkililerle yaptığı görüşmeyi aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıdan ABD'nin sorumlu olduğunu söylerken "ABD'nin taziyesini kabul etmiyoruz" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hem sosyal medya hesabında hem de G20 zirvesinde ABD Başkanı Biden'la yaptığı görüşmede taziye dileklerin kabul edip teşekkür etti.

Habertürk yazarı Kübra Par, "Erdoğan Biden’a 'Taziyenizi kabul etmiyoruz' dememiş çünkü..." başlıklı yazısında hükümete yakın kaynaklara bu durumun nedenini sorduğunu belirtti ve aldığı yanıtı köşesinden aktardı. Par'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Öğrendiğim kadarıyla Biden Taksim saldırısı için taziye dilemiş. Buna karşılık Erdoğan, ABD’nin PYD’ye verdiği destek veya saldırganın PYD bağlantısına ilişkin bir konu gündeme getirmemiş.

Bunun sebepleri şöyle sıralanıyor:

Öncelikle bu tür zirvelerde liderler genellikle ayak üstü kısa görüşmeler yapar ve tabiri caizse derin konulara uzun uzun yer verilmez. G 20'deki görüşme de bir nevi nezaket buluşması olarak gerçekleşmiş.

Ayrıca saldırıyla ilgili ABD’ye yönelik böylesine ciddi bir suçlamayı lider düzeyinde yapabilmek için öncelikle Türkiye’nin tüm kanıtları içeren kapsamlı bir dosya hazırlaması gerekir.

Daha soruşturma sürerken, deliller tam olarak toplanmamışken Erdoğan’ın bire bir görüşmede böyle bir iddiayı dile getirmesi devlet ciddiyetine uymazdı. “Saldırganın üzerinde New York yazılı t-shirt’ü vardı” diyecek hali yoktu herhalde...

Kaldı ki kanıtlar bunu işaret etse bile bu gibi durumlarda önce istihbarat başkanları konuşur. Altını doldurmadan başkanlar seviyesine çıkmaz.

Tabii bütün bunlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tepkisinin haksız olduğu anlamına gelmez. Terörle mücadele yürüten bir mevkiinin başındaki kişi olarak PKK ve PYD’nin ABD tarafından desteklenmesine tepki göstermesi gayet doğaldır. PKK’nın sivilleri öldürme konusunda sicili de, ABD’nin Türkiye’nin itirazlarına rağmen PYD ile ittifak konusunda ısrarı da herkesin malumu...

En azından Ankara’nın konuyla ilgili açıklaması böyle...

YAZININ TAMAMI