Erdoğan, Abbas ve Hamas lideri Heniyye ile görüştü

Erdoğan, Filistin Yönetimi lideri Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Cumhurbaşkanlığı'nda basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Hamas, görüşmenin ardından yazılı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz'dan bu yana resmi ziyareti kapsamında Türkiye'de olan Filistin Yönetimi lideri Mahmut Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Cumhurbaşkanlığı'nda bir görüşme yaptı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Filistin Yönetimi lideri Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirdiği üçlü görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA: 'ULUSAL ÇABALAR BİRLEŞTİRİLECEK'

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 'Filistin meselesine yönelik tehlikelerle mücadelede ulusal çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kaldığı' açıklandı. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Abbas liderliğindeki heyet ile Heniyye liderliğindeki heyet, Filistinli grupların temmuz sonunda Mısır'da yapacağı toplantı öncesi Ankara'da bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, açıklamada sözlerine yer verilen Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran, Ankara'daki görüşmede, 'Filistin topraklarını kendine mal etmek, Yahudi yerleşim alanlarını genişletmek ve Filistin halkının kaynaklarını kontrol etmek isteyen siyonist hükümetin projeleri başta olmak üzere Filistin meselesine yönelik, özellikle de işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'e ilişkin tehlikelerle mücadelede, ulusal çabaların birleştirilmesi gerektiği konusunda anlaşmaya varıldığını' aktardı.

'SONUÇLARIN FİLİSTİN HALKININ BEKLENTİSİYLE UYUMLU OLMASI ÖNEMLİ'

Mısır'ın başkenti Kahire'de Filistinli grupların liderlerinin katılımıyla 29-30 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan toplantıya da işaret eden Bedran, bugünkü görüşmede bu konuda açık ve derinlemesine bir fikir alışverişi yapıldığını ifade etti.

Bedran, görüşmenin, Kahire'deki toplantıya hazırlık amacıyla Hamas'ın Filistinli gruplarla yürüttüğü görüşmelerin tamamlanması çerçevesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Kahire'deki toplantıda varılacak sonuçların Filistin halkının beklentileriyle uyumlu olmasının önemini vurgulayan Hüsam Bedran, bu nedenle söz konusu toplantının başarılı olması için titizlikle hazırlık yapılması ve şartların hazırlanması gerektiğini belirtti. Bedran, Hamas heyetinin, görüşmede, 'kapsamlı direnişin, işgale ve Filistin meselesini hedef alan tehlikelerle mücadelede en iyi yol olduğunu' vurguladığını ifade etti. Filistin yönetiminden ise henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

ERDOĞAN VE ABBAS CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA BİR ARAYA GELMİŞTİ

Erdoğan, dün de Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanlığı'nda bir araya gelmiş, iki lider baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşmuştu.

Abbas'ı resmi törenle karşılayan Erdoğan, ortak basın toplantısında "İlişkilerimizin daha da geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımları, ikili görüşmemizde, heyetler arası görüşmelerde değerlendirme imkanımız oldu. Filistin devletinin kapasitesinin güçlendirilmesine, Filistin halkının mevcut koşullarının iyileştirilmesine desteğimizi teyit ettik" açıklamasını yapmış, "Bölgede adil ve kalıcı bir barışın tek yolu, iki devletli çözüm vizyonunu savunmaktan geçmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Ortak basın toplantısında konuşan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da "Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğe ve Kudüs'ü savunarak halkın özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanması yönündeki desteklerine önem veriyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)