Erdal Avcı: HDP kapatılırsa onlarca parti kurulabilir, AKP kapatılırsa paramparça olacak

“İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri”, HDP'nin kapatılması için başlatılan süreç ve HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini protesto etti. HDP İstanbul İl Başkanı Erdal Avcı, “HDP bileşenleri, Kürt siyasi partileri geleneği onlarca parti kurabilirler. AKP kapatılırsa paramparça olacak. Değil bir araya gelmek, sokakta dahi dolaşamayacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'nin kapatılması için hukuki süreç başlatılmasına tepki gösteren “İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri”, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda bir araya geldi.

Eyleme katılanlar “Berxwedan Jiyan e” (Direnmek Hayattır), “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek”, “HDP Halktır Halk Burada”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atarak HDP'nin kapatılmasına yönelik açılan davayı protesto etti.

HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Erdal Avcı, demokrasi güçlerine ısrarlı ve sistematik olarak saldırıldığını, dağıtmak istenenin birliğin kendisi olduğunu belirtti.

Avcı, “İnsan hakları savunuculuğu konusunda en ilkeli, tutarlı olan Gergerlioğlu'na saldırmakla İnsan Hakları Eylem Planı denen şeyin esasen ne olduğunu deklare etmiş oldular. AKP'nin, dün siyasi intiharını gerçekleştirdiğini gördük” dedi.

AK Parti'nin bağımsız yargı önünde hesap vereceğini söyleyen Avcı, şöyle devam etti:

“HDP bileşenleri, Kürt siyasi partileri geleneği onlarca parti kurabilirler. AKP kapatılırsa paramparça olacak. Değil bir araya gelmek, sokakta dahi dolaşamayacak. Bugün emirlerinde olan yargı gidecek muhakkak bağımsız yargı karşısında hesap verecek. Halkların birlikteliği ve demokrasi güçlerinin özgürlüğe karşı olan inanca yöneliyorlar. AKP ve MHP'ye karşı olan direncine saldırıyorlar. HDP Türkiye'de ve Kürdistan'da bir tabela partisi değil, bir demokrasi partisi olduğunu sokaklara çıkarak AKP-MHP faşizmine karşı gösterecek. O meydanlarda onları tarihin çöp sepetine atacaklar. Onlara geçmiş olsun diyoruz.”

Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman ise “Yıllardır bu topraklarda emekçilerin mücadelesini yürütenler olarak, bu tip müdahaleler bizi durduramayacak. Bu riyakarlık ve ikiyüzlülükle bilsinler ki, bu halleri ile ancak kendi çöküşlerini hazırlıyorlar. Halkların mücadelesi kapatılamaz, durdurulamaz daima yanlarındayız” diye konuştu.

Emek Partisi'nden Alişan Doğan da şunları söyledi: "AKP hükümeti yıllardır Türkiye'de faşist bir rejimi inşa etmektedir. HDP'yi kapatmakla esas amaçları gözdağı vermektir. Tüm bu süreci iktidar bloğunun kendi iktidarını korumak için yapıyor. HDP'nin kapatılması kabul edilemez. Bu zorlu süreci aşmak için birleşmeliyiz."

Toplumsal Özgürlük Partisi adına konuşan Perihan Koca, "AKP MHP kendi rejimini tahakküm etmek için, bugün faşizmin inşaasına tempo verilmiştir. Gergerlioğlu ve HDP yalnız değildir. Milyonların haklarının gaspına izin vermeyeceğiz" dedi.

Ortak basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev okudu. Basın açıklamasından satırlar başları şöyle:

TEHLİKELİ İKİ ADIM ATILMIŞTIR: İnsan Hakları Eylem Planı’ndan halk iradesine darbe çıktı! Sivil darbeye karşı halk iradesini, demokrasiyi savunacağız! AKP iktidarı, 17 Mart 2021 tarihinde, tek adam rejiminin bekası ve iktidar uğruna çok tehlikeli iki adım atmıştır. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında siyasallaşan yargı eliyle bir tweet gerekçe gösterilerek önce suç icat edilmiş, ardından ceza verilmiş ve verilen kesinleşmiş yargı kararı hızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na sevk edilerek okunmuş, milletvekilliği düşürülmüştür. İşlerine geldiğinde “Anayasa Mahkemesi'ne saygı duymuyor, kararını tanımıyorum” ya da “Danıştay aldığı kararla bombanın pimini çekmiştir” gibi söylemlerle en üst düzeyde yargıya savaş açanların şimdi “Yargı sürecine saygı duyulmalıdır” demeleri talimatın sahibi olmalarını gözlerden kaçırmaya yöneliktir.

HALK İRADESİNE SAYGISIZLIK: Vekilliğin düşürülmesi sadece Sayın Gergerlioğlu’na değil onu seçen halkın iradesine saldırı ve saygısızlıktır. Anayasal hakların bu tür hukuksuz ve meşru olmayan yollarla ortadan kaldırılmasıdır. İşkence vakalarını, özellikle de çıplak arama gibi insanlık dışı uygulamaları gündeme getirmesiyle iktidarın saldırısına maruz kalan Sayın Gergerlioğlu hiç kimse arasında ayrım yapmadan yürüttüğü kararlı ve dirençli insan hakları mücadelesiyle toplumun tüm kesimlerinin saygısını kazanmıştır. İkinci adım ise Meclis’te vekilliği düşürülen Sayın Gergerlioğlu’nun AKP’li kimi vekiller tarafından dışarı çıkarılmaya çalışılması sırasında zamanlaması, içeriği ve hedefi önceden planlanmış olan HDP’ye yönelik kapatma davası ile atılmıştır.

PARTİ MEZARLIĞINA YENİSİ EKLENMEMELİ: Ülkemiz kapatılan parti mezarlığına bir yenisinin eklenmesini hak etmemektedir. Bu adım Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne, barış içinde bir arada yaşam zeminlerine de büyük bir darbe vuracak, çözümsüzlüğü, toplumda etnik temelde bölünmeyi derinleştirmeye hizmet edecektir. Ancak iktidar girdiği demokrasi karşıtı bataklıktan hâlâ medet ummakta, sivil darbe mekaniği ile iktidardaki ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. Bu tür darbe uygulamalarıyla korku dalgası yaratılmaya, seçme ve seçilme hakkı ortadan kaldırılmaya, tüm muhalif kesimlere gözdağı verilmeye çalışılmaktadır.

SİVİL DARBE UYGULAMALARINA DAHA FAZLA DAYANIŞMA OLACAK: AKP+MHP ittifakının iktidarda kalma dışında bir gündemi ve amacı yoktur. Bu uğurda akla gelebilecek, gelmeyecek her türlü yol ve yöntem planlanmakta, yeri geldiğinde hayata geçirilmektedir. Parti kapatmayı zorlaştırmakla övünenler, mesele kendi bekaları olunca toplum açısından son derece tehlikeli sonuçlar üreteceği açık kararların emrini vermekten geri durmamaktadır. Halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına, bir arada yaşam iradesine, demokrasiye yönelik bu saldırıya, kapatma girişimine karşı demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri, hukuku, bir arada yaşamı, eşitliği savunmaya devam edeceğiz. Sivil darbe uygulamalarına cevabımız daha fazla dayanışma ve birlikte mücadeleyi yükseltmek olacaktır. Demokratik, eşit, özgür bir ülke isteyen tüm kesimleri bu girişime karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza, geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.