Enis Berberoğlu fezlekeyle Meclis’e dönecek

Milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu ile ilgili Anayasa Mahkemesinin ikinci kez hak ihlali kararı vermesinin ardından gözler bu kararı uygulamayan yerel mahkemeye çevrildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM kararı doğrultusunda karar alacağı düşüncesinde olduğunu, bu karar yeni bir fezleke olarak Meclis’e geldikten sonra Berberoğlu’nun fiilen milletvekilliği görevine başlamış olacağını söylediğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği ikinci “hak ihlali” kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Berberoğlu hakkındaki ilk kararı uygulamayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni bir hak ihlaline yol açtığına karar veren AYM, TBMM ve HSK’yı da göreve davet etti.

Kararın ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç başkanlığında bir heyet Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Özkoç, Şentop’un yaklaşımı ile ilgili şunları söyledi:

“Bu kararın bir an önce fiiliyata geçmesi gerekiyor. Meclis Başkanı, ‘AYM kararlarını tüm kurumlar uygulamak zorundadır, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de tahmin ediyorum ki bu doğrultuda karar alacağı düşüncesindeyim’ dedi. Bu karar açıklandıktan sonra, biz bu kararı TBMM Karma Komisyonu’na göndereceğiz, görevimizi yerine getirmiş olacağız, fiilen de Enis Berberoğlu milletvekilliği görevine başlamış olacak.”

Özkoç soru üzerine, AYM kararı ile Berberoğlu’nun milletvekilliğini yeniden kazandığını belirtti, Meclis Başkanının mahkemenin alacağı kararı bir fezleke olarak gördüğü için bu fezleke karma komisyona gittiğinde Berberoğlu’nun milletvekilliğini o zaman kazanmış olacağı görüşünde olduğunu anlattı.

Şimdi gözler AYM kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi. Mahkemenin AYM kararı doğrultusunda kesin hükmü kaldırması, yargılamayı durdurma kararı verip bunu bir fezleke olarak Meclis’e göndermesi gerekiyor. Gelen fezleke de Meclis Karma Komisyonu’na gönderilecek. (DUVAR)