Engelli kişiyi yıllarca köle gibi çalıştıran restoran müdürüne 546 bin dolar ceza

ABD'de, zihinsel engelli siyah vatandaş Smith'i yıllarca darp ederek ve para vermeden çalıştıran restoran müdürünün 546 bin dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Bobby Edwards
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Güney Carolina eyaletinde, zihinsel engelli siyah vatandaş John Christopher Smith'e yıllarca fiziksel ve sözlü şiddet uygulayarak restoranında para vermeden çalıştıran Bobby Edwards'a verilen tazminat cezası 546 bin dolara yükseltildi. İki yıl önce görülen mahkemede 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Edwards'ın, 273 bin dolar tazminat ödemesine karar verilmişti. Bu kararda, federal çalışma kanunlarının göz önünde bulundurulmadığına hükmeden temyiz mahkemesi, cezanın iki katına çıkartılması gerektiğini belirtti.

'KEMERLE DÖVÜYORDU'

Söz konusu restorana 1990'lı yıllarda 12 yaşında bulaşıkçı olarak giren John Christopher Smith, 2009'da Bobby Edwards'ın müdür olmasıyla beraber haftada yaklaşık 100 saat fiziksel ve sözlü şiddete maruz kalarak parasız çalıştırıldığını söylemiş, geçtiğimiz yıllarda dava açmıştı. Zihinsel engelli olduğu belirtilen Smith, Edwards'ın kendisini kemerle dövdüğünü, tencere ve tavalarla darp ettiğini, yıllar boyunca ırkçı hakaretlere maruz bırakıldığını aktarmıştı. 

'UZUN SÜRE KURTULMAK İSTEDİM'

Smith, "Uzun zaman önce oradan kurtulmak istedim. Fakat gidebileceğim hiç kimsem yoktu. Ailemden kimseyi göremedim. Annemi göremedim ve kimseyle konuşamadım" ifadelerini kullanmıştı.

'KÖLELEŞTİRİLMİŞ BİR İNSANDAN BAHSEDİYORUZ'

Dava sürecinde Smith'e yardım eden, ABD'de siyah vatandaşların haklarını koruyan öncü kuruluşlardan olan NAACP'ın yerel şubesinin müdürü Abdullah Mustafa ise, o dönem "Burada köleleştirilmiş bir insandan bahsediyoruz" demişti. (DIŞ HABERLER)