Engel gerekçesi: Fotoğrafta aile ferdi yok

İzmir Kırıklar Cezaevi’ndeki tutuklu bulunan Murat Aslan'a gönderilen bir fotoğrafa, “Fotoğrafta aile ferdi yok" gerekçesiyle el konuldu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu Murat Aslan’a gönderilen bir fotoğrafa, 21 Aralık 2023'te cezaevi idaresi tarafından el konuldu. Cezaevi idaresi, fotoğrafa el konulmasına "fotoğrafın aile fertleri üyesi olup olmadığı tespit edilemediği" gerekçe gösterdi. Aslan, 4 Ocak'ta karara karşı İzmir İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulundu. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İzmir 1'nci İnfaz Hakimliği, 9 Ocak'ta verdiği kararda, itirazı "usul ve yasaya aykırılık görülmediği" gerekçesiyle reddetti. Kararda, "Gönderilen mektupta bir adet fotoğrafın olduğu, bu fotoğrafın aile fertleri üyesi olup olmadığı tespit edilemediği, bu nedenle; Ceza İnfaz Kurumu'nda bulundurulabilecek eşya ve maddeler hakkında yönetmeliğin 2’inci Bölüm 15. Maddesinde 'Her hükümlü kendisine ayrılan yattığı yer veya dolabında aile fertlerinin fotoğraflarına ait albüm bulundurulmasına izin verilir.’ hükmü esasınca 1 adet fotoğrafın ilgili maddeyi kapsamadığı kanaatiyle Murat Aslan’a verilmemesine karar vermek gerekmiştir” ifadeleri yer aldı. 

AVUKAT BAYRAK: KARAR HUKUKSUZ

Aslan'ın avukatı Sidal Bayrak, İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Bayrak, başvurusunda kararın hukuksuz olduğunu vurguladı. Başvuruda, fotoğraftaki kişilerin aile ferdi olduğunu ispatlayacak olan müvekkilin olmadığı,  aksini iddia eden idare ve idareyi haklı bulun İzmir 1. İnfaz Hakimliği olduğuna dikkati çekti. Başvuruda, "Ancak iddiasını ispatlamaya yönelik hiçbir araştırma ve inceleme yapmadan, kağıt üzerinde 'aile üyesi olduğu tespit edilememiştir' denilmiştir. Ancak fotoğraftaki kişilerin aile üyesi olmadığı da tespit edilebilmiş değildir. Hal böyleyken uzun yıllardır cezaevinde bulunan müvekkili manevi açıdan güçlü tutan ve dışarıyla, ailesiyle, sevdikleriyle bağlarının kuvvetlenmesine vesile olan fotoğraflara el konulması hukuka aykırıdır" ifadelerine yer verdi. 

Söz konusu itiraz da reddedildi. Av. Bayrak, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulunacak. 

SARI, KIRMIZI VE YEŞİL RENKLERE YASAK 

Öte yandan aynı cezaevinde tutuklu bulunan Doğukan Akbaba, Barış Atmaca, Ramazan Taş, Sami Öztürk, Erol Şen, Turgut Koyuncu, Cevher Ay ve Recep Sürme'nin bileklik yapmak için katıldıkları kurslarda istedikleri sarı, kırmızı ve yeşil renkli boncukların verilmediği öğrenildi. Söz konusu talebin, “PKK’nin renklerini temsil ettiği” gerekçesiyle verilmediği belirtildi. İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Murat Aslan’a gönderilen bir fotoğrafa, 21 Aralık 2023'te cezaevi idaresi tarafından el konuldu. Cezaevi idaresi, fotoğrafa el konulmasına "fotoğrafın aile fertleri üyesi olup olmadığı tespit edilemediği" gerekçe gösterdi. Aslan, 4 Ocak'ta karara karşı İzmir İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulundu. 
 
İzmir 1'nci İnfaz Hakimliği, 9 Ocak'ta verdiği kararda, itirazı "usul ve yasaya aykırılık görülmediği" gerekçesiyle reddetti. Kararda, "Gönderilen mektupta bir adet fotoğrafın olduğu, bu fotoğrafın aile fertleri üyesi olup olmadığı tespit edilemediği, bu nedenle; Ceza İnfaz Kurumu'nda bulundurulabilecek eşya ve maddeler hakkında yönetmeliğin 2’inci Bölüm 15. Maddesinde 'Her hükümlü kendisine ayrılan yattığı yer veya dolabında aile fertlerinin fotoğraflarına ait albüm bulundurulmasına izin verilir.’ hükmü esasınca 1 adet fotoğrafın ilgili maddeyi kapsamadığı kanaatiyle Murat Aslan’a verilmemesine karar vermek gerekmiştir” ifadeleri yer aldı. 

 

(HABER MERKEZİ)