'Enflasyon vatandaşın cebinden çalınan paradır, organize hırsızlıktır'

Gelecek Partili Kerim Rota, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi, iktidarın önceliğinin faiz ödemek ve yandaş müteahhitleri desteklemek olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, partisinin Tekirdağ’da gerçekleştirdiği ‘nabız ölçme’ projesi sonrasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerinden beş gün önce söylediği “Bu kardeşinize yetkiyi verin, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” sözlerini hatırlatan Rota, Erdoğan’ın açıklamasından sonraki faiz ödemelerindeki yükselişi “baş döndürücü” olarak tanımladı.

‘ÜLKEMİZ ADINA UTANÇ VERİCİ’

Toplantıda Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendiren Rota, “Türkiye eylül ayında açıklanan yüzde 19,6 enflasyonu ile dünyada 193 ülke arasında en yüksek enflasyonu olan 12’nci ülke sıralamasına yükseldi. Türkiye, dünyada nüfusu 50 milyonun üstünde olan enflasyonu en yüksek 3’üncü ülke konumunda. Üstümüzde sadece İran ve Etiyopya var. Bu ülkemiz adına utanç verici” diye konuştu.

“İnsan onuruna yapılan en geniş kapsamlı ekonomik saldırı, enflasyon ile vatandaşı ezmektir” ifadelerini kullanan Rota sözlerine şöyle devam etti:

“Enflasyon vatandaşın cebinden çalınan paradır, organize hırsızlıktır. Gelecek Partisi olarak, enflasyonu yüzde 5'in altına sürdürülebilir şekilde indireceğiz, Türkiye'nin bozulmuş itibarını ve gelir dağılımını düzelteceğiz. Vatandaşlarımızdan bu mücadelede destek bekliyoruz."

‘İKTİDARIN ÖNCELİĞİ FAİZ ÖDEMEK VE YANDAŞ MÜTEAHHİTLERİ DESTEKLEMEK’

Hükümetin tercihlerinin, yapılan bütçede çok net görüldüğünü hatırlatan Rota, “İktidarın artık önceliğinin faiz ödemek ve yandaş müteahhitleri desteklemek olduğunu ortaya koyuyor” diyerek yanlış para politikalarına ve sonuçlarına ilişkin şu verileri paylaştı:

“Bu yıl ödenecek faiz 190 milyar TL. Yeni açıkladıkları Orta Vadeli Program'a göre; 2023'de 290 milyar TL, 2024'de ise 320 milyar TL faiz ödenecek. Bu yıl devlet 190 milyar TL faiz öderken, son 1,5 yıllık zorlu pandemi döneminde vatandaşına bütçeden verdiği doğrudan destek ise ancak 20 milyar TL olabildi. Bu yıl birkaç yüz bin kişiden oluşan iltimaslı mevduat sahipleri, tasarruflarını Türk lirasında tutsun diye devlet 25 milyar TL vergi gelirinden vazgeçti. Bu yıl Kamu Özel İşbirliği müteahhitlerine 30 milyar TL'den fazla ödeme yapılacak. Oysa devletin milyonlarca çiftçiye vereceği destek ise 22 milyar TL ile sınırlandı.”

‘ENFLASYONUN MARKET AÇARAK DÜŞECEĞİNE İNANAN AKIL, İTİBARI VE REZERVLERİ TÜKETTİ’

Açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine de yer veren Rota, gıda fiyatlarındaki artışlara dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Dar gelirlinin enflasyonu bu haldeyken, Cumhurbaşkanı hala devlet bin market açınca enflasyonun düşeceğini savunuyor. Devlet market açınca bundan zarar görecek kesimler bellidir. Pazar payı daha da küçülecek olan küçük esnaf ve bu marketlerin zararını ödeyecek olan vatandaşlar. Enflasyonun sebebinin faiz olduğuna, döviz fiyatının döviz satarak düşeceğine, enflasyonun market açarak düşeceğine inanan bir akıl, Türkiye'nin itibarını ve rezervlerini tüketti. Bu kötü yönetim nedeniyle Türkiye'nin ekonomik ve siyasal güvenlik kalkanları inmiş, bağışıklık sistemi düşmüş durumda. Bu da dış politikada taviz üstüne taviz vermemize neden oluyor.” (DUVAR)