'Enflasyon canavarı, bir yılda emeklinin gıda sepetinin 76’sını yuttu'

CHP'li Semra Dinçer, "İktidarın yıl boyunca körüklediği enflasyon canavarı, bir yılda emeklinin gıda sepetinin en az yüzde 76’sını yutmuş, emekli aylığından geriye hiçbir şey bırakmamıştır" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Ocak 2023’ten yıl sonuna kadar emeklinin gıda sepetinin en az yüzde 76’sının kaybolduğunu söyledi. Dinçer, “Emekli aylığıyla alınabilen bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarını incelediğimizde emeklilerimizin aylıklarıyla bir yılda aldıkları gıdanın 3/4’ünü yıl sonu itibarıyla kaybettiklerini görüyoruz. En çarpıcı artışı fiyatının 220 liralardan 500 liraya dayandığı kırmızı et fiyatlarında görüyoruz. TÜİK’in süslü rakamları bile emeklinin açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiğini apaçık gözler önüne sermektedir” dedi.

Et, ekmek, süt, peynir, yumurta, meyve ve sebze gibi temel gıdalar üzerinden incelemeler yapan Dinçer, “TÜİK verilerinde dahi emeklinin ne kadar büyük bir haksızlığa uğradığı ortadadır. Aralık 2023 tarihiyle bir önceki yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı en az yüzde 72 artmıştır. Bizim incelediğimiz ürünler içerisinde de en az yüzde 76’lık enflasyon görünmektedir.  Aylar geçtikçe emeklinin alım gücü hızla gerilerken; kırmızı et yüzde 120, ekmek yüzde 62, süt, peynir, yumurta yüzde 53, meyve yüzde 70 ve sebze yüzde 76 oranında artmış, yılın son 3 ayına gelinirken emekli resmen açlığa mahkum edilmiştir. Ocak 2023’te 5.500 TL emekli aylığıyla 365 kg alınan domates miktarı Ocak 2024 itibarıyla verilen zamma rağmen 250 kiloya kadar düşmüştür. Yine Ocak ayı 2023 tarihi itibarıyla emekli 1.100 adet simit alabilirken, Ocak 2024 itibarıyla 666 adet alabilir hale gelmiştir. Matematik yanılmıyor ve emekliye yapılan haksızlığı gün gibi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

'EMEKLİ RESMEN KIRMIZI ET ALAMAZ HALE GELDİ'

2023 yılı içerisinde yüzde 120 oranla en fazla artış gösteren gıdanın kırmızı et olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi:

“Bir yıl içerisinde emekli resmen kırmızı et alamaz hale gelmiştir. Geçen yıl başında kasapta 220 TL’ye satılan et bu yılın başı itibarıyla 500 TL’ye kadar dayanmıştır. Emeklinin 2023 yılı boyunca 7.500 TL maaş aldığını varsayarsak, Şubat 2023 itibarıyla 30 kg kırmızı et alabilen emekli, Aralık ayı itibarıyla ise 15 kg alabiliyor hale gelmiştir. 2023 yılının son 3 ayında ise emekli resmen açlığa mahkum edilmiştir. AKP iktidarının yıl boyunca körüklediği enflasyon canavarı, bir yılda emeklinin gıda sepetinin en az yüzde 76’sını yutmuş, emekli aylığından geride neredeyse hiçbir şey bırakmamıştır. Bu hesapla, emeklinin bir yıl boyunca satın alabildiği gıda miktarı 3/4 dolaylarında azalmıştır. Reel enflasyonun 2 kat daha fazla olduğu göz önüne alındığında emekliye yapılan zulmün bundan daha vahim halde olduğu ortadadır.

Ocak ayında 30 kg kırmızı et alabilen bir emekli, aralık ayı itibarıyla 15 kg kırmızı et alabilmektedir. 2024 yılıyla birlikte emekli aylığına yapılan zamla mevcut fiyatlarla sadece 20 kg kırmızı et alabilmektedir. 2023 yılı başında bu miktarın 30 kg olduğu göz önüne alındığında AKP’nin emekliye reva gördüğü hayatın nasıl olduğu da gözler önüne serilmektedir. Emekliler yüzyılı, vatandaşlarımız için çilenin yılı olacaktır.”

Etiketler Semra Dinçer chp