Enflasyon Biden'ı vurdu, genel oy oranı yüzde 43'e düştü

ABD Başkanı Joe Biden'ın destek oranları düşüşe geçti. Ülkede enflasyon son 39 yılın zirvesine çıkmışken, anketlere göre Halkın yüzde 69’u Biden’ın enflasyonla mücadele biçimini onaylamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın destek oranları, enflasyon, suçla mücadele, silahlı şiddet ve ekonomik toparlanma dahil bir dizi önemli konu nedeniyle düştü. ABC televizyonu ve Ipsos’un ortak düzenlediği son ankete göre, Biden’ın politikaları Amerikan toplumunda şüpheyle karşılanıyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı ankete göre, Amerikalılar Biden yönetiminin enflasyonu ele alma biçimine olumsuz bakıyor. Halkın yüzde 69’u Biden’ın enflasyonla mücadele biçimini onaylamazken, onaylayanların oranı yüzde 28’de kalıyor. Biden’ın ekonomik iyileşme konusundaki yaklaşımını ise Amerikalıların yüzde 57’si onaylamıyor.

Partizan görüş ayrılığı ankette de kendini gösteriyor. Cumhuriyetçilerin yüzde 94’ü Biden’ın enflasyonla mücadelesini onaylamıyor. Ankete göre Biden’ın onay oranı kendi partisi içinde de bazı konularda zayıflıyor. Yönetimin enflasyon konusundaki yaklaşımını Demokrat seçmenin sadece yüzde 54’ü onaylıyor. Bağımsız seçmenin yüzde 71’i de Başkan’ın enflasyonu ele alma biçimini onaylamıyor.

 

ENFLASYON KAYGISI KONGRE ARA SEÇİMLERİNDE BELİRLEYİCİ OLABİLİR

Monmouth ve AP-NORC tarafından yapılan son anketlere göre de, Cumhuriyetçiler artan benzin ve market fiyatlarını yaklaşan ara seçimler için önemli bir sorun olarak vurgularken, enflasyon endişesi korona virüsü endişesini gölgede bıraktı. Kongre ara seçimlerinin Biden'ın performansına yönelik bir referandum niteliğinde olması bekleniyor.

GENEL OY ORANI YÜZDE 43'E DÜŞTÜ

FiveThirtyEight internet sitesine göre, kamuoyunda büyük endişeye neden olan alanlarda onayının düşmesi Biden’ın genel onay oranının da yüzde 43’e gerilemesine yol açtı.

COVID'LE MÜCADELEYE DESTEK SINIRDA

Rakamlar Biden’ın Covid-19’la mücadelesine verilen onayın ise yüzde 53 ile sınırın çok az üstünde olduğunu gösteriyor. ABC/Ipsos’un anketine göre Biden’ın Covid-19’la mücadele onay oranı göreve gelmesinden bu yana en düşük seviyesinde. Bu durum ara seçimlerde Demokratların Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu korumasının zorlaşabileceğini gösteriyor.

Delta ve Omicron varyantları aşılama ve maske konusunda önlemlerin sıkılaştırılmasını gerektirirken, Beyaz Saray da Covid-19’la mücadele çabalarını arttırmış durumda. Biden, federal çalışanlar ve tüm sözleşmeli çalışanlara aşı zorunluluğu öngören siyasi olarak tartışmalara neden olan kararının arkasında durmuştu. Bu kural hem kamu sektörü hem de özel sektörde milyonlarca çalışanı etkiliyor. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin karşı çıktığı özel sektör çalışanlarını ilgilendiren karar son olarak bir ABD Bölge Mahkemesi tarafından engellendi.

Anketler aşı zorunluluğu konusunda Amerikalıların yüzde 51’inin Biden’ın arkasında durduğunu gösteriyor. Öte yandan 10 Amerikalıdan yedisi maske zorunluluğunun aynı kalması ya da daha sıkılaştırılması gerektiği görüşünde.

 

BİDEN’IN ŞİDDETLE MÜCADELE YÖNTEMLERİNE ONAY DA AZALDI

Biden’ın ülke genelinde birçok yerde artan şiddetle mücadele etme yöntemleriyle ilgili destekte de azalma görülüyor. Ülke genelinde cinayet oranları tarihi düzeyde artarken Biden’ın suçla mücadele biçimini üç Amerikalı’dan biri, yani Amerikalıların yüzde 36’sı onaylıyor. Bu rakam ekim sonunda yapılan ABC News / Ipsos anketinde yüzde 43’tü. Benzer şekilde Biden’ın silahlı şiddetle mücadele konusundaki onay oranı yüzde 32’ye düştü, ekim ayında bu oran yüzde 39’du. Bu oran tarafsız seçmen arasında da düştü. dört bağımsız seçmenden yalnızca biri Biden’ın silahlı şiddetle mücadele biçimini onaylıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE PARTİSİNİN BÜYÜK KISMI ARKASINDA

Amerikalıların yüzde 51’i Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadelesine onay veriyor. Bu konuda Demokratların büyük çoğunluğu; yüzde 81’i Biden’ın arkasında duruyor. Demokratlar içinde Biden’ı desteklemeyenler Başkan’ın yeterli mücadeleyi etmediği görüşündeki yenilikçi kanat. Biden göreve gelmesinden hemen sonra çıkardığı kararnamelerle sera gazı emisyonunun azaltılması ve federal arazilerde yeni petrol ve doğalgaz arama ruhsatlarının durdurulması adımlarını atmıştı.

PUTİN'LE MÜZAKERELERE GÜVEN DE DÜŞÜK

Biden’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı iki saatlik telefon görüşmesinin de Amerikalıların görüşlerinde olumlu etkisi olmadığı sanılıyor. Ankete göre Amerikalıların yüzde 55’i Biden’ın Rusya ilişkilerini ele alış biçimini onaylamıyor. Amerikalıların yalnızca yüzde 38’i Biden’ın Amerika adına Putin’le müzakere etmesine güveniyor. Bu rakam haziran ayında yapılan ABC News/Ipsos anketinde yüzde 49’du. (Amerika'nın Sesi)