Enflasyon, açıklanandan 2,7 kat fazla

TÜİK’in temmuz ayı için aylık yüzde 1,80 olarak açıkladığı enflasyon, ENAGrup (Enflasyon Araştırma Grubu)  tarafından yapılan araştırmaya göre yüzde 4,89.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üretici ve tüketici fiyat endekslerini açıkladı. Kuruma göre tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık yüzde 1,80 artarak yüzde 18,95 seviyesine yükseldi. Üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 2,46 arttı ve yıllık bazda yüzde 44,92'ye çıktı.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş -%0,69 ile Ulaştırma, en fazla yükseliş ise %12,95 ile Konut kaleminde gerçekleşti.

ENAGrup (Enflasyon Araştırma Grubu)  tarafından yapılan araştırmaya göre ise enflasyon açıklananın 2,7 katı, yani yüzde 4,89.

EŞİ BENZERİ ZOR GÖRÜLEN EFLASYON ORANLARI

ENAGrup tarafından verilere ilişkin yapılan ekonomik analizde ise, fiyatlar genel seviyesindeki artışların son günlerde yaşanan hem iç hem de dış faktörler sebebiyle daha önce eşi benzeri zor görülen enflasyon oranlarını gösterdiği belirtildi.

Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgının Delta versiyonu ile birlikte fiyatlar seviyesindeki hareketlerin tekrar yükselişe geçmesinin tüm dünyadaki enflasyon artışlarına katkıda bulunduğuna dikkat çekilen analizde, “Örneğin, Almanya özelinde 1980’lerden beri görülen en yüksek enflasyon rakamlarını bu ay içerisinde tecrübe etti. ABD ekonomisinde ise yıllık % 5,4 gibi bir enflasyon rakamını görmek bir diğer şaşırtıcı bilgi oldu. Haliyle en büyük ekonomik güce sahip bölgelerde oluşan bu enflasyon oranlarındaki artışın önümüzdeki dönemde küresel ve bölgesel para politikalarını sistemik olarak etkilemesi beklenmektedir” dendi.

İKLİM KRİZİ VE YANGINLAR

Türkiye’deki  TÜFE ve ÜFE arasındaki farkın giderek artması, Merkez Bankası nezdinde yapılan toplantı ile de enflasyon rakamlarının yükseliş eğiliminde olduğunun ifade edilmesi ve beklenti seviyesinin önümüzdeki dönem için yükseltilmesi ile teyit edildiğine dikkat çekilen analizde, “Küresel iklim krizi ve son günlerde ülkemizde yaşanan yıkıcı yangınların etkisinden dolayı tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının önümüzdeki dönem içinde fiyatlar seviyelerinin artmasına sebep olacağı beklenebilir. Afet bölgelerinde yapılacak kamu harcamaları artışın bilançoya ek yükler getireceği ve turizmde salgın sebebiyle istenilen gelirlerin önceki senelere göre düşük kalacak olmasının yanında, delta varyantının yayılma olasılığı kapsamında tekrarlanacak olan kapanma kararlarının alınabilme olasılığı da yadsınamaz nitelikteki durumlardır” değerlendirmeleri yer aldı.

ENAGrup analizinde Türkiye ekonomisi yönetiminde üretken maliye politikalarından uzak durulması, para politikası araçlarının etkinliğinin azalması ve iç ve dış borç seviyesindeki seviye ve oynaklıktaki artışların, önümüzdeki dönem ekonomik değerlerin ölçülmesinde en önemli etkenler olacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler enflasyon tüik ENAGrup