Enerji şirketinden ‘kesinti’ açıklaması: Sebebi esrar yetiştirenler

İspanya'daki elektrik şirketi Endesa, Granada'daki elektrik kesintilerini yasa dışı esrar yetiştiriciliğindeki artışla açıklarken, bölgede yaşayanlar bunun yetkililer için 'bahane' olduğu görüşünde.

Granada
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın güneyindeki Granada kentinde elektrik kesintileri yaklaşık 10 yıldır gündelik hayatın bir parçası olsa da özellikle son birkaç yılda yaşanan kesintiler daha da sıklaştı. Ülkenin en büyük elektrik şirketi Endesa, bu durumun sebebinin yasa dışı esrar yetiştiricileri olduğunu savunurken, bölgede yaşayanlar bu açıklamayı eleştirdi.

The New York Times gazetesinin haberine göre, Granada'daki elektrik kesintilerine ilişkin açıklama yapan Endesa, yasa dışı esrar yetiştiriciliğinde artış yaşandığını, esrar yetiştiricilerin kaçak olarak şebekeye bağlandığını, güçlü ışıklandırma ve klima için çekilen yüksek miktarda elektriğin de şebekeye ağır geldiğini kaydetti. 

'SAYI ARTMIŞ OLABİLİR AMA BU, YETKİLİLERE BAHANE OLDU'

Endesa'dan üst düzey bir yönetici, yalnızca Granada'nın kuzeyinde 2022 yılında kullanılan kaçak elektriğin üçte birinin yasa dışı esrar yetiştiricileri ile ilgili olduğunu savundu. Ülkedeki yasa dışı esrar kullanımındaki artışı değerlendiren İspanya polisi de ilgili yasaların muğlak ifadeler içermesinin kısmen bu durumun sebebi olduğunu belirtti. 

İspanya yasaları, esrarın küçük çaplı ve özel amaçlarla yetiştirilip kullanılmasına izin veriyor; büyük çaplı esrar yetiştiriciliği ve kaçakçılığı için öngörülen cezalar ise nispeten hafif. Granda'da yaşayanlar, bölgede yasa dışı esrar çiftliği sayısındaki artış kabul etse de bunun yetkililere 'yıllardır sorunlar yaşanan elektrik şebekesine yapılması gereken pahalı tamiratı yapmamak için mükemmel bir bahane sunduğu' görüşünde.

'İNSANLAR BURADA IŞIK OLMADIĞI İÇİN ÖLÜYOR'

İspanya basınına yansıyan haberlerde de Granda'da yaşanan elektrik kesintilerinde esrar yetiştiriciliğinin rolüne dikkat çekildi. El País gazetesi, bu yıl attığı bir manşette, "Esrar, Granada'nın kuzeyine kendi yasasını dayatıyor" derken, El Confidencial gazetesi, "Esrar, Granada'yı yasa dışı bağlantılar için bir cennete çevirdi" diye yazmıştı.

Öte yandan, şehirde yaşayanlar, konunun esrar yetiştiriciliği odağa alınarak tartışılmasının daha büyük endişelerini gölgede bıraktığını belirterek Endesa şirketine kendilerine ihtiyaçları olan elektriği sağlamadığı gerekçesiyle dava açtı. Granada Ombudsmanı Manuel Martín García da konuya ilişkin açıklamasında "Burada insanlar ışıkları olmadığı için ölüyor. Sadece esrara işaret ederek 'İşte suçlu burada' diyemeyiz" ifadelerini kullandı. 

Endesa'nın paylaştığı bilgilere göre, 2022 yılında Granada'da yaşanan elektrik kesintilerinin sayısı 2017 yılına kıyasla üç kat artmış durumdaydı. (DIŞ HABERLER)