Enerji krizi ülkeleri harekete geçirdi: Atina Girit’te doğal gaz arayacak

Yunanistan'da Miçotakis hükümetinin Ukrayna kriziyle tırmanan küresel enerji krizine alternatif olarak İyonya ve Girit'te doğal gaz bulmayı hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna’daki savaşın Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomisini ve enerji sektörünü derinden etkilediği bir süreçte Yunanistan Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmak için formüller arıyor. Bu arayış çerçevesinde muhafazakâr Yeni Demokrasi iktidarı pandemi sürecinde duraksayan gaz arama faaliyetlerini yeniden başlatıyor.

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, Atina İyonya Denizi ile Girit’in açıklarında doğal gaz aramak için tekrardan düğmeye basıyor. 

MİÇOTAKİS'İN YENİ GİRİŞİMİ

Başbakan Kiryakos Miçotakis doğal gaz aramalarının tekrardan başlatılması girişimini Yunan Hidrokarbonları Yönetim Şirketi’ne gerçekleştirdiği ziyaretle başlatıyor. Söz konusu ziyaret çerçevesinde Miçotakis’in Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Strekas ve şirket yetkilileriyle doğal gaz araştırmalarını masaya yatırması bekleniyor. 

Yunanistan basını Atina’nın ilk etapta İyonya Denizi ile Girit’in açıklarında doğal gaz arayacağı bilgisini geçiyor. Atina söz konusu bölgelerde pandemi öncesinde de gaz aramıştı. 

AB ALTERNATİF KAYNAK ARIYOR

Atina’nın yeni adımı AB üyesi ülkelerin alternatif doğal gaz kaynaklarına ve tedarikçilerine yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. İtalya geçtiğimiz saatlerde Cezayir ile yeni bir doğal gaz anlaşması imzalarken İskandinavya ülkeleri de alternatif enerji kaynaklarına yoğunlaşıyor. AB bu çabalarla Rusya’ya olan enerji bağımlılığını kısıtlamayı hedefliyor. 

HÜKÜMET ARTAN FATURALARA ÇARE ARIYOR

Bu arada, Atina’da hükümet artan elektrik ve doğal gaz faturaları sorununa çare bulmak için formül arıyor. Yunanistan basınına göre Yeni Demokrasi hükümeti söz konusu sorununun çözülmesi için bir dizi önlemi masaya yatırmış durumda. 

Miçotakis hükümeti artan elektrik ve doğal gaz faturalarıyla baş etmek için vatandaşlara ek mali ödemek sunmaya başladı. Ayrıca, hükümet bazı toplum kategorilerinin yakıt faturalarını kısmen desteklemeye başlamış durumda. 

Hükümet elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışı Ukrayna’daki savaşın sonuçlarıyla ilişkilendiriyor. 

Atina’daki iktidar kulvarları AB genelini etkileyen enerji ve gıda krizinin yakın süreçte seçimlere gidecek olan Yunanistan’da sosyal ve siyasi sonuçlar doğuracağı endişesini taşıyor.