Enerji Bakanlığı'nın yurtdışındaki bazı şirketleri 'vergi cennetlerinde'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, aralarında 'vergi cenneti' olarak bilinen ülkelerin de olduğu birçok yerde toplam 14 şirketi olduğu ortaya çıktı. İYİ Partili Yasin Öztürk'ün soru önergesine verilen yanıtta, bazı şirketlerin Jersey Kanal Adaları, Lüksemburg ve Hong Kong'da bulunduğu açıklandı.

Jersey Kanal Adaları
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Enerji Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yurtdışında 14 adet şirketi olduğunu açıkladı. TBMM Kamu İktisadî Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soru önergesine verilen yanıtta, bu şirketlerden bazılarının ‘vergi cenneti’ diye anılan ülkelerde kurulduğu ortaya çıktı.

Yasin Öztürk’ün Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması amacıyla yönelttiği sorulara yazılı cevap verildi. Yanıtta, “Bakanlığımız ilgili olan kamu iktisadi teşebbüslerinin yurtdışında 14 adet şirketi bulunmaktadır. Bahse konu şirketler Jersey Kanal Adaları, Finlandiya, Rusya, Lüksemburg, ABD, Çin ve Hong Kong'da bulunmakta olup, hiçbir şirketin yabancı ortağı bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Ayrıca “Bulundukları ülkelerin mevzuatına göre kurulmuş olan yurt dışındaki şirketler, diğer ülke şirketleri ile aynı haklara sahip olup, aynı zamanda İlgili kurumlarla sürekli koordinasyon sağlanmaktadır” denildi.

BAZI ŞİRKETLER 'VERGİ CENNETLERİ'NDE

Bakanlığın şirketlerinin yer aldığı Jersey Kanal Adaları, Lüksemburg ve Hong Kong, CORPNET'e göre ‘En büyük 20 vergi cenneti’ ülke arasında yer alıyor.

CORPNET nedir?
CORPNET, Amsterdam Üniversitesi bünyesinde "kamuya bağlı enerji kurumlarının küresel ekonomik ve kurumsal ağları" üzerine çalışmaları ile bilinen araştırma grubudur.

84 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın Öztürk'e verdiği yanıtta, yurtdışındaki şirketlerde toplam 84 personelin çalıştığı belirtildi ve çalışanların uyruğuna dair bilgi yer almadı. Şirketlerle ilgili, “Yurtdışındaki şirketler, boru hattı çalışmaları, saha servis hizmetleri, petrol ve petrol ürünleri ticareti, bor ürünlerinin pazarlama ve satışı, elektrik enerjisi üretimi, İşletilmesi, bakımı, onarımı ve rehabilitasyonu, elektrik ticareti, yakıt ve atık yönetimi vb. alanlarda faaliyet göstermektedir” denildi.

EÜAŞ VERGİ CENNETİNİ 'DAVADAN KURTULUYORUZ' DİYEREK SAVUNMUŞTU

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından Jersey Kanal Adaları’nda 2015 yılında şirket kurulmuştu. Dönemin EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış bu şirket için "Biz bir ihale yaptığımızda o ihaleyi 10 yılda sonlandıramıyoruz. Kazanamayan kazananı mutlaka şikâyet ediyor. Veyahut da bizi şikâyet ediyor. Jersey Adaları'nda kuracağımız şirketle bundan kurtuluyoruz" demiş ve şöyle konuşmuştu: “Bunu vergi kaçırmak adına yapmıyoruz. Ortağımız olan Japonya ve Fransa da böyle bir offshore şirketini kurdular bizi bekliyorlar. Biz o şirketi kurma işlemlerini tamamladıktan sonra üçümüz, yani Fransızlar, Japonlar ve biz kurduğumuz o off-shore şirketleriyle birlikte Türkiye'de yeni bir proje şirketi kuracağız.” (ANKA)