Enerji Bakanı Dönmez: TRT payının tarımsal sulama grubundan kaldırılmasıyla ilgili hazırlık yaptık

Enerjideki zamlar için "Neredeyse yarısını vatandaşa yansıtıyoruz, sübvanse ediyoruz" diyen Bakan Dönmez: TRT payının tarımsal sulamadan kaldırılmasıyla ilgili hazırlık yaptık, Meclis'e gönderdik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 2022 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Komisyon'da, bakanlığının 2022 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Küresel enerji fiyatlarında, beklentinin üzerinde artış olduğuna dikkati çeken Dönmez, Avrupa'da doğal gazda özellikle spot piyasalarda 1200-1300 doların üzerinde yüksek fiyatlar oluştuğunu söyledi.

Covid-19 salgınından çıkışın fiyat artışlarında etkili olduğuna işaret eden Dönmez, Türkiye özelinde ise kuraklık nedeniyle tarımsal sulamanın arttığını, hidroelektrik santrallerin tam kapasite çalıştırılamadığını, üretilen elektrik miktarının azaldığını söyledi.

Bakan Dönmez, "Yeteri kadar su kapasitesi kullanamamamız 6 milyar metreküp ilave doğal gaz olarak karşımıza çıktı. Geçen yıl 48,5 milyar metreküp doğal gaz tüketmişken, bu yıl muhtemelen bunun 10-12 milyar metreküp üzerinde doğal gaz talebiyle karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kullandı.

'NEREDEYSE YARISINI BİZ KENDİ BÜTÇEMİZDEN, DEVLET BÜTÇESİNDEN KARŞLIYORUZ'

Gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra enerji fiyatlarının daha makul, daha rasyonel bir noktaya gelmesini beklediklerini söyleyen Dönmez, "Artan enerji fiyatlarının neredeyse yarısını vatandaşa yansıtıyoruz, sübvanse ediyoruz. Başka bir ifadeyle bir vatandaşımızın evine 200 lira fatura geliyorsa bilin ki 200 lirasını da biz kendi bütçemizden, devlet bütçesinden karşılıyoruz" diye konuştu.

'SOSYAL TARİFE GÜNDEMİMİZDE'

Bakan Dönmez, muhalefetin "kara kış fonu" önerisine ilişkin, şunları söyledi: "Kademeli tarife, sosyal tarife gibi konular gündemimizde. Yasal seviyede bazı düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bugün bir başlangıç yaptık. Sanayide doğal gaz tarifelerinde bahsettiğim gerekçelerle artış olmak zorunda kaldı. İki kademeli tarifeye aslında bir geçiş oldu. Daha çok kullananların biraz daha tasarrufa riayet etmesini istiyoruz. Kontratların üstünde gelen ve bizim yüksek fiyatlarla almak zorunda kaldığımız bu maliyeti bize de planlananın üstünde taleple gelen özellikle sanayiciye bir miktar yansıtmak istiyoruz. Arz güvenliğimizde teknik anlamda bir sıkıntımız yok."

 

Dönmez, TRT payı ve KDV'lerle ilgili bir soruyu ise "TRT payının tarımsal sulama abone grubundan kaldırılmasıyla ilgili hazırlık yaptık, Meclis'e gönderdik" diye yanıtladı.

Komisyonda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun 2022 yılı bütçeleri kabul edildi. (AA)