Endonezya, 1.5 milyon doz Çin aşısını teslim aldı

Korona virüsü aşısında Türkiye gibi Çin şirketi Sinovac'la anlaşan Endonezya, ilk doz aşılarını dün gece teslim aldı. 1.5 milyon doz aşı, Endonezya'nın başkenti Jakarta'ya gönderildi. Endonezya hükümeti, Sinovac'tan 45 milyon doz aşı için hammadde alacaklarını da açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin korona virüsüne karşı 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac'ın diğer müşterileri olan Brezilya ve Endonezya'ya ilk dozlar ulaştı. Endonezya hükümeti, dün gece 1.5 milyon doz aşının ülkeye ulaştığını açıkladı. Aşıyı üreten Sinovac şirketinin, ocak ayının ilk günlerinde ülkeye 1.8 milyon doz daha aşı göndereceği belirtildi.

ENDONEZYA'YA 45 MİLYON DOZ İÇİN HAMMADDE DE YOLLANACAK

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Sinovac'ın ayrıca 45 milyon doz aşı için ham maddeyi kendilerine göndereceğini, bu maddeleri devlet ilaç şirketi PT Bio Farma'nın ülke içinde işleyerek halka uygulayacağını söyledi.

ADA ÜLKESİNİN AŞI LOJİSTİĞİ ZORLU

Yaklaşık 6 bin adadan oluşan Endonezya'da, halkı aşılamanın özellikle zorlu bir süreç olacağı belirtiliyor. Ülkeye dün gece ilk ulaşan aşıların başkent Jakarta'ya indiği, buradan 150 kilometre uzaktaki Bandung kentine donduruculu kamyonlarla nakledildiği belirtildi. Aşıların buradan karmaşık bir süreçle adalara dağıtılması bekleniyor.

ENDONEZYA ASTRAZENECA AŞISINDAN DA SİPARİŞ ETTİ

Güney Asya'da en yüksek vaka sayılarına sahip olan Endonezya, Sinovac'ın yanı sıra aralarında İngiliz şirketi AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi'yle geliştirdiği aşının da bulunduğu en az üç başka tedarikçiden daha aşı sipariş etmişti. 

BREZİLYA'YA DA 1 MİLYON DOZ AŞI GÖNDERİLDİ

Türkiye ve Endonezya'nın yanı sıra Sinovac ile anlaşma yapan bir diğer ülke olan Brezilya da, ilk dozlarını geçtiğimiz perşembe günü almıştı. Sinovac, Brezilya'daki Butantan Biyomedikal Merkezi'nin 1 milyon doz aşıyı teslim aldığını açıklamıştı.

SONUÇLARI 15 ARALIK'A KADAR AÇIKLANACAK

Sinovac firmasının aşısı, şu an Faz-3 testleri aşamasında. Güvenlik testlerini geçen aşının, koruma oranı bu testlerin sonucunda belli olacak. Bu sonuçların da bu hafta açıklanması bekleniyor. 

SINOVAC'IN ÜRETİM KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKARILACAK

Öte yandan Sinovac bugün, aşı üretim kapasitesini iki katına çıkarmak için ülke içindeki bir başka şirketten 515 milyon dolarlık finansman sağladığını açıkladı. Firma, yılda 300 milyon adet aşı üretebileceğini ve 2020 sonuna kadar ikinci bir üretim tesisi inşa edip kapasitesini 600 milyon adede çıkaracağını duyurdu.

Sinovac, piyasa koşulları ve finansmana bağlı olarak üretim kapasitesini daha da artırmak isteyebileceğini de açıkladı. Bugüne dek Türkiye, Endonezya, Brezilya ile Şili anlaşan firma, Filipinler ile de görüşmeler yürütüyor. (DIŞ HABERLER)