ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 36

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), yıllık enflasyonu yüzde 36,72 olarak hesapladı. Aralık ayı enflasyonu da yüzde 4 oldu. TÜİK ise yıllık enflasyonu yüzde 14,60 olarak açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyona ilişkin TÜİK'in resmi hesabının yanısıra bir de halkın gerçek enflasyonu ölçüldü. Ortaya, TÜİK'in bugün duyurduğunun 3 katından fazla bir enflasyon rakamı çıktı. MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre de halkın yüzde 51,3'ü, enflasyonun yıllık yüzde 30'dan daha fazla olduğu kanısında.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve Dr. Öğretim Üyesi Caner Özdurak'ın yönetimindeki akademisyenlerin ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), yıllık ve aylık (Aralık 2020) enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAGrup yıllık enflasyonu yüzde 36.72 olarak ölçerken, TÜİK yüzde 14,60 olarak hesapladı. ENAGrup yüzde 4,08 olarak ölçtüğü aylık enflasyon ise TÜİK hesabında yüzde 1,25'de kaldı.

EN FAZLA ULAŞIM ZAMLANDI

ENAGrup’un hesaplamasına göre aralık ayında yüzde 17.58'le en fazla ulaşım hizmetleri zamlandı. Ulaştırmayı yüzde 11'le çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 9,1'le de eğlence ve kültür izledi.

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göreyse aralık ayında en fazla düşüş yaşanan grup yüzde 5,94 ile hırdavat, en fazla yükseliş görülen grup da yüzde 27,70 ile araç ve yedek parça ürün grubunda oldu.

YÜZDE 51 'ENFLASYON YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE' DİYOR

MetroPOLL Araştırma da enflasyonu halka sordu. Araştırmada, "Sizin gözlemlerinize göre Türkiye’deki enflasyon yani hayat pahalılığı ne kadar artmıştır?" sorusu yöneltildi. Araştırmaya göre halkın yüzde 51'i enflasyonun yüzde 30'un üzerinde olduğu görüşünde. 
.

Verileri değerlendiren MetroPOLL Araştırma'nın Kurucusu ve Yöneticisi Özer Sencar "Dikkat edilirse AK Parti seçmeninin yüzde 30’u, MHP seçmeninin yarısı enflasyon’un yüzde 50’den fazla olduğunu düşünüyor. İktidar seçmeninin yarısından fazlasının kanaati ile TÜİK verileri örtüşmüyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)