YAZARLAR

En lezzetli omlet

Son dönemde bol malzemeli 5 yumurtalı omletler yapıyorum, 3 kişi için doyurucu ve lezzetli bir omlet oluyor. Önce kullanacağınız sebzeleri soteleyin, eğer varsa şarküterinizi ekleyin. Yumurta ve peynir karışımınızı malzemelerin üzerine ekleyin, malzemelerin eşit dağılabilmesi için mutlaka bir spatula ile karıştırın.

Yemek yazan biri olarak bir itirafta bulunmak durumundayım. Yumurta kırmayı öğrenmem evlendikten sonra oldu. Her türlü yemeği gayet zevkle ve lezzetli şekilde yapabilen ben, iş yumurtaya geldiğinde hep geri durdum. Sebebi çok küçükken bir sefer biraz yumurta yemeye zorlanmam imiş, hatırladığım bir durum bile değil. Ama bu yaşımda bile bana haşlanmış yumurta yedirmeniz için CIA sorgulama tekniklerini falan biliyor olmanız gerekir. Hatta yumurta kıramamak öyle bir şeydi ki, evliliğimizin ilk aylarında aldığım yumurta kırma makinası (evet böyle bir ürün var ve gayet mantıklı) nedeniyle sevgili eşim tarafından bir hayli dalga malzemesi olmuşluğum da kişisel tarihime dair bir ayrıntıdır. 

Tek sorun bu da değil, haşlanmış yumurta haricinde çılbır, sahanda yumurta, poşe yumurta, menemen gibi birçok yiyeceği yiyemiyorum. Yumurtanın benim için katlanılabilir türleri biraz çırpılmış yumurta (ki onu da biraz peynir rendeleyerek yaparım), severek yediğim tek hali ise omlet. İşte yumurta kırmayı öğrenmem de bu sayede oldu zaten. 

Omlet başka bir konu, özellikle son dönemde de çeşitler ve lezzetler konusunda kendimi çok geliştirdim, beş yaşında ve neli omlet yapsanız yiyen bir çocuğun etkisi sanırım. Mesela bu yazıyı yazmadan hemen önce kendisine peynirli mantarlı ve pastırmalı omlet yaptım, ki hayatında pastırma ile ilk tanışmasıydı, bayıla bayıla bitirdi. 

Bu tarifi ben genel bir metodoloji olarak yazacağım, içine koyacağınız malzemeler evde ne olduğuyla bağlantılı. Ama kullanacağınız tava, pişirme yöntemi gibi değişkenler de çok önemli, bununla birlikte kaç kişi için omleti yaptığınıza göre de iş değişiyor. Ben size iki yöntem tarif edeceğim, birisi 1 kişilik, diğeri ise 3-4 kişilik omletler için. Onun haricinde de malzemeleri nasıl kullanacağınıza da değineceğim. 

SEBZELER

Mantar, kabak, taze soğan, biber gibi sebzeler omletle çok yakışıyor. Ben bunları kullanacağım zaman mutlaka önce biraz zeytinyağı ile soteleyip öyle kullanıyorum. Maydanoz gibi yapraklar kullanacaksanız doğrudan yumurta ile karıştırılabilir. 

ŞARKÜTERİ

Sucuk veya pastırma kullanacaksanız, yine önden biraz tavada pişirmeyi öneriyorum, özellikle sucuk yağ bıraktığı için bence omletin lezzetini de arttırıyor. Örneğin mantarlı ve sucuklu omlet için önce az zeytinyağında mantarları çevirin, renk almaya başladıklarında küp küp doğradığınız sucukları da atıp çevirmeye devam edin. 

PEYNİR 

Tek kişilik omletlerde rendelenmiş peynir kullanıyorum ancak daha büyük omlet yapacağım zaman peyniri de küçük küpler halinde doğruyorum. Omlet içinde küçük erimiş peynir cepleri daha çok hoşuma gidiyor. 

TAVA 

Tüm malzemelerden daha önemlisi, iyi bir tava olmazsa iyi bir omlet yapmak çok zor olacaktır. Yapışmayan bir tava şart. Ben 3 kişilik omlet yapacağım zaman 20 cm. çaplı küçük bir tavada kabarık bir omlet yapıyorum, tek kişilik için ise iki yumurta ile 25 cm. çapındaki krep tavasında ince bir omlet yapıyorum. 

TEK KİŞİLİK OMLET

Omlet için iki adet yumurta kırın, tuz ve karabiber ekleyin, iyice çırpın. Eğer sebze veya şarküteri kullanacaksanız tavada önden biraz soteleyip bir kenara alın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı veya tereyağı ile tavayı yağlayıp ısıtın, yağ ısınınca yumurtanızı dökün, eşit bir şekilde yayın. Yumurta katılaşmaya başlayınca omletin bir yarısına bolca rendelenmiş peynir ve diğer kullanacağınız malzemeleri yerleştirip omletin boş kısmını üzerine katlayın. Peynir eriyince servis yapın.

3-4 KİŞİLİK OMLET

Ben son dönemde bol malzemeli 5 yumurtalı omletler yapıyorum, 3 kişi için doyurucu ve lezzetli bir omlet oluyor. Önce kullanacağınız sebzeleri soteleyin, eğer varsa şarküterinizi ekleyin. Yumurta ve peynir karışımınızı malzemelerin üzerine ekleyin, malzemelerin eşit dağılabilmesi için mutlaka bir spatula ile karıştırın. Bir dakika sonra, yine spatula ile omleti kenarlardan içeri doğru çekip, sıvı haldeki malzemelerin boşalan kısımlara doğru akması için tavayı eğin. Bunu yapabildiğiniz kadar çok yapın, kalın bir omleti pişirirken dışının yanmayıp içinin de pişmesini sağlamak için iyi bir yöntemdir. Omletin altı pişip üzeri de çok akışkan halde kalmayınca, tavanın üzerine bir tabak kapatıp omleti çevirin (becerebiliyorsanız havada çevirmeye +5 karizma puanı benden, birkaç defa kaza yaşadığım için genellikle tabak kullanmayı tercih ediyorum ben) alt yüzünü de 2-3 dakika pişirdikten sonra omletiniz servise hazır olacaktır. 

Keyifli sağlıklı günler dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.