En genç komünist başkan: Onurlu bir işçinin onurlu kızıyım

Hindistan, ülke tarihinin en genç belediye başkanını konuşuyor. Kerala eyaletinin başkentinde belediye başkanlığına, 'aile boyu' komünist olan 21 yaşındaki Arya Rajendran seçildi. Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) üyesi Arya, siyasete girme nedenini “Ben onurlu bir işçinin onurlu kızıyım. Bu işçi, köylü ve sıradan insanlar hareketine katılmamın nedeni bu” sözleriyle anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İlkokuldan beri komünist parti üyesi... Şu an üniversite ikinci sınıfta, matematik lisansı yapıyor. Henüz 21 yaşında; son yerel seçimlerde ilk kez oy verdi. Ve, Hindistan tarihinin en genç belediye başkanı seçildi.

Geçtiğimiz ay düzenlenen yerel seçimlerde Kerala eyaletinin başkenti Thiruvananthapuram'ın belediye başkanı seçilen Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) üyesi Arya Rajendran, 2020'nin son günlerinde yemin ederek görevine başladı. Arya'nın, sağlık sisteminin geliştirilmesine, refahın artırılmasına çocuk işçiliğinin azaltılmasına, kadınların güç kazanma mücadelesine ve çevre sorunlarına odaklanan bir gündemi var.

İLKOKULDA PARTİNİN GENÇLİK KOLUNA KATILDI

En dikkat çekici özelliklerinden biriyse, 'aile boyu' komünist parti üyesi olması. Elektrik işçisi olan babası ve sigortacılık yapan annesi, yaklaşık 30 yıldır CPI-M'ye üye. Kendisi de, daha ilkokuldayken CPI-M'nin gençlik kolu Balasangam'a katılmış. Belediye başkanı olarak gideceği ilk etkinlik de, şu an eyalet başkanlığını yaptığı Balasangam'ın bir programı olacak.

'ONURLU BİR İŞÇİNİN ONURLU KIZIYIM'

Arya seçim sürecinde yaptığı bir söyleşide, “Ben onurlu bir işçinin onurlu kızıyım. Bu işçi, köylü ve sıradan insanlar hareketine katılmamın nedeni bu” diyordu.

ÖNYARGISIZ YÖNETİM VURGUSU

Zorluk çeken insanlara yardım edilmesi konusunda partinin kendisine inandığını belirten Arya, "Özellikle bir öğrenci kamu görevine geldiğinde, ondan kast veya dini temelli önyargılar olmaksızın çalışması bekleniyor" sözleriyle yönetim ilkelerini ortaya koyuyordu.

'ŞEHRİMİZİN GÜZEL KALMASI İÇİN İSRAFTAN ARINDIRILMASI LAZIM'

Arya, 750 bin nüfuslu Thiruvananthapuram'da yapmayı planladıklarını ise "Gençlere iş imkanı yaratılması, gençler ve kadınlar arasında girişimciliğin teşvik edilmesi kilit alanlardır" sözleriyle anlatıyor. Genç bir siyasetçi olarak, çevreci söylemleri de öne çıkarıyor. Kent kirliliğiyle mücadele edeceğini ifade ediyor, "Şehrimiz çok güzel. Böyle kalması için israftan arındırılması gerek" diyor. Arya bu amaçla, bir atık yönetimi planını devreye sokmayı hedefliyor.

'OKULLA SİYASETİ BERABER SÜRDÜRECEĞİM'

All Saint's Üniversitesi'nde matematik bölümünde okuyan Arya, kamu hizmeti sırasında okulunu bırakmayacağını da vurguluyor; "Hayalim, siyaseti ve (eğitim) çalışmalarımı beraber ilerletebilmek" diyor.

'ÖRGÜTSEL DENEYİM SEÇİMDE ÇOK FAYDALI OLDU'

Üniversitede Hindistan Öğrenci Federasyonu’na da katılan Arya, "Ben babamın, önemli olan birey değil, yüce olan partidir" sözleriyle büyüdüm diyor ve örgütsel deneyiminin seçim kampanyasında çok faydalı olduğunu söylüyor.

Hindistan'ın 3 milyon nüfuslu Kerala eyaleti, 1957 yılından beri komünist partilerce yönetiliyor. CPI-M'nin 21 yaşındaki Arya'yı bu seçimlerde aday göstermesi, partinin hem genç seçmenlere bir teşekkürü, hem de eğitimli kadınları liderlik pozisyonuna getirme amacının bir yansıması olarak görülüyor. Diğer yandan, Hindistan'da kadınların yerel yönetimlere katılımını artırmak amacıyla kotalar bulunuyor. Arya, Kerala eyaletinde CPI-M'den belediye başkanı seçilen üçüncü kadın...