En çok mutasyon geçiren varyant saptandı: 'Aşıya çok dirençli olabilir'

Güney Afrika'da korona virüsünün en çok mutasyon geçirmiş varyantı saptandı. C.1.2'nin çok hızlı mutasyona uğraması nedeniyle daha bulaşıcı ve antikorlara karşı dirençli olabileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'da korona virüsünün bugüne dek en çok mutasyon geçirmiş varyantı saptandı. C.1.2 adı verilen varyantın çok hızlı mutasyona uğraması nedeniyle daha bulaşıcı ve antikorlara karşı daha dirençli olabileceği belirtildi.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, KwaZulu-Natal Araştırma İnovasyon ve Dizileme Platformu'ndan bilim insanlarının araştırmasına göre, ilkin Mayıs 2021'de Güney Afrika'da saptanan C.1.2 varyantı, o zamandan beri Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mauritius, Çin, Yeni Zelanda, Britanya, İsviçre, Portekiz gibi bir dizi ülkede görüldü.

Araştırmacıların medRxiv.org sitesinde yayımladığı makalede, C.1.2'nin korona virüsüne karşı doğal olarak veya aşıların yardımıyla sağlanan antikor korumasından kaçış kabiliyetine dikkat çekildi. Ancak yılda yaklaşık 41.8, yani diğer varyantların iki katı mutasyon oranına sahip C.1.2'nin antikorlardan kaçma kabiliyeti ile bulaşıcılığından bile daha endişe verici yanının, ek mutasyonların yığılmaya devam etmesi olduğu belirtildi.

EVRİMİ DEVAM EDİYOR

Bu kısa süreli evrimsel artış döneminin Alfa, Beta ve Gama varyantlarında da görüldüğü, tek bir olayın ardından gelen vakalardaki artışın daha hızlı mutasyon oranlarına yol açtığı kaydedildi. C.1.2 dizilimlerinin yarısından fazlasında 14 mutasyon var ancak bazı dizilimlerde ek mutasyonlar fark edildi ki, bu da silsile içindeki evrimin devam ettiğini gösteriyor.

Mutasyonların, korona virüsü tarafından insan hücrelerine girmek için kullanılan, potansiyel olarak daha dayanıklı olmasını sağlayan ve nötralize olmasını daha zorlaştıran 'çivili protein' içindeki genetik kodun çoklu ikamelerini ve silinmesini içerdiği aktarıldı.

DAHA ÖNCEKİ VARYANTLARA YAKALANANLAR DA TEHLİKEDE

Mutasyonların kombinasyonunun yanı sıra virüsün diğer bölümlerindeki değişikliklerin, C.1.2'nin antikorlardan ve bağışıklık tepkilerinden kaçmasına yardımcı olduğu, bu durumun muhtemelen daha önce Alfa veya Beta varyantıyla enfekte olan kişiler için de geçerli olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre Güney Afrika'daki ilk Covid dalgasının hakim soyu olan ve ülkede en son Ocak 2021'de tespit edilen C.1'den evrimleştiği sanılan C.1.2, o zamandan beri Güney Afrika'daki eyaletlerin çoğunda ve Afrika, Avrupa, Asya ve Okyanusya'yı kapsayan yedi ülkede tespit edildi.

Araştırmacılar, Güney Afrika'daki C.1.2 genomlarının sayısındaki aylık bazda tutarlı artışlara dayanarak ve hem Beta hem de Delta varyantlarında yayıldıkları sırada gözlemlenen artışlarla benzerlik kurarak, C.1.2'nin sanılandan daha yaygın olabileceğine dair korkularını paylaştı.

Makalede pek çok ülkenin aşı kampanyalarını alt üst eden daha bulaşıcı Delta varyantıyla rekabete aday olup olmayacağını belirlemek için C.1.2 üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi. (Sputnik)