YAZARLAR

En basit akşam yemeği

Dünyadaki herhangi bir ülkenin en saygın üniversitelerinden birinin başına tepeden paraşütle indirilmiş bir rektörsünüz, bütün akademik personeliniz sizi protesto halinde. Nereye gitseniz öğrencilerinizden kaçmak istiyorsunuz, akşam yorgun argın eve gidip basit bir yemek yapmak istiyorsunuz. 

Yemek pişirmek birçok kişi için keyifli bir aktivite. Kafanızı boşaltabildiğiniz, sonucunu sevdiklerinizle paylaşabildiğiniz, keyifli sofralar kurup aileniz ve dostlarınızla zaman geçirmenize vesile olan bir süreç. Ben belki de o yüzden yemek yapmayı bu kadar çok sevdim, o sofralarda yapılan sohbetler, paylaşılan lezzetler benim için çok değerli. 

Öyle bir sofra söz konusu olduğunda hazırlanması oldukça uzun süre alabilir. Bazı işler bir iki gün önceden bile yapılabilir. Ama her zaman öyle ihtiyaçlar olacak diye bir şey yok, bazen de eve yorgun argın gelip, hızlı bir yemek hazırlamak istersiniz. 

Mesela olmaz ya, şöyle bir senaryo düşünün, dünyadaki herhangi bir ülkenin en saygın üniversitelerinden birinin başına tepeden paraşütle indirilmiş bir rektörsünüz, bütün akademik personeliniz sizi protesto halinde, siz de eğer gerçekçi bir insansanız o koltukta olmayı asla hak etmediğinizi biliyorsunuz ve bu nedenle içiniz içinizi yiyor. Nereye gitseniz öğrencilerinizden kaçmak istiyorsunuz, akşam yorgun argın eve gidip basit bir yemek yapmak istiyorsunuz. 

Yukarıdaki örneğin gerçek kişilerle ve olaylarla hiçbir ilişkisi yoktur, zaten olsaydı koltukta olmayı hak etmek kısmını yazmama gerek olmazdı tahminimce. Neyse…

Dediğim gibi, benim okuyucular arasında zaten böyle hikayesi olan azdır herhalde. Ama akşam eve yorgun argın gelip çok basit ama lezzetli bir yemek hazırlamak isteyen pek çok kişi vardır, bugünkü tarifim onlar için. 

Spagetti aglio e olio, zeytinyağı ve sarımsaklı bir sos ile çok kısa sürede hazırlanıyor ve çok lezzetli oluyor. Buyurun başlayalım.

Malzemeler (4 kişilik)

-1 paket spagetti veya linguine makarna

-1 çay bardağı zeytinyağı

-6 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)

-1 çay kaşığı acı kırmızı biber

-1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)

-80 gr parmesan veya İzmir tulum rendesi

Büyük bir tencereye bol su ve tuz ekleyip yüksek ateşte kaynatın. Makarnalarınızı içerisine ekleyin ve pakette yazan süre (9-11 dk civarı olacaktır) pişirin. 

Pişme süresinin ortasında bir sos tenceresine zeytinyağı ve sarımsakları ekleyin, orta ateşte hafifçe kızartın. Sarımsakları dilimlerken çok inceltmeye gerek yok, 1-2 mm kalınlıkta olsalar yeterli, bu sayede yanmalarını engellemek kolaylaşır. Pişmesinin sonlarına doğru kırmızı biber ekleyin, sarımsaklar hafifçe sararıp kokusu bütün mutfağı sardığında yağın altını kapatabilirsiniz, renkleri çok koyulaşırsa acılaşacaktır, buna kesinlikle izin vermeyin. 

Makarnanızı süzün, bir kenara suyundan bir kepçe kadar ayırın, süzdüğünüz makarnaları tencereye geri alın, yağı ekleyin, üzerine maydanoz (varsa fesleğen de inanılmaz yakışır) ve rendelenmiş parmesan ekleyin. Ayırdığınız sudan biraz ekleyip sosu daha kıvamlı hale gelene kadar her şeyi iyice karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın. 

Keyifli bir pazar günü dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.