Emtia fiyatları zirveyi gördü

Paladyum 2,92 dolarla tarihi zirvesini, bakır da 4,35 dolarla Ağustos 2011'den itibaren en yüksek seviyesini gördü. Mısırda yüzde 10,5, buğdayda yüzde 8,5, kahvede yüzde 5 fiyat artışı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emtia fiyatlarında geçen hafta talebin artacağına yönelik beklentiler ve dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle hızlı yükseliş görüldü.

Değerli metaller arasında yer alan paladyum ve bakırın fiyat artışı dikkati çekti. Küresel bazda otomotiv endüstrisinde iyileşme olacağına ilişkin beklentiler paladyum fiyatlarını etkilerken, analistler, arza yönelik endişelerin paladyum fiyatlarının yükselmesine neden olan önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi. 

Altyapı ve yeşil enerjiye yönelik yatırımların artacağına yönelik beklentiler de geçen hafta bakır fiyatlarının yükselmesini sağladı.

Geçen hafta paladyum 2,92 dolarla tarihi zirvesini, bakır da 4,357 dolarla Ağustos 2011'den itibaren en yüksek seviyesini gördü.

TARIM ÜRÜNLERİNDE HIZLI FİYAT ARTIŞI

Tarım emtialarında da geçen hafta kayda değer yükselişler görüldü. Soğuk hava koşulları nedeniyle arza yönelik endişeler sonucu tarım emtialarının fiyatında yükseliş olurken, mısırda yüzde 10,5, buğdayda yüzde 8,5, soya fasulyesinde yüzde 6,5, kahvede yüzde 5,5, pamukta yüzde 4 ve şekerde yüzde 1,5'in üzerinde fiyat artışı yaşandı.

EMTİA ARZINDA ENDİŞE VAR

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, dolar endeksi ve tahvil faiz  getirilerindeki geri çekilmenin emtialara olumlu yansımaya devam ettiğini söyledi. ABD'deki soğuk hava ve Brezilya'daki kurak hava nedeniyle emtialara yönelik arz endişelerinde artış olduğunu belirten Ergezen, ABD ve Brezilya'nın, dünyanın en büyük tarım emtiaları ihracatçılarından olduğunu vurguladı.

Petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam etmesinin şeker arzının azalmasına yol açtığını belirten Ergezen, "Şeker kamışı, etanol üretimi içim kullanılan ham maddelerden bir tanesi. Petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor" dedi. (İSTANBUL/AA)

Etiketler emtia fiyat tarım