Emma Watson'ın Filistin paylaşımı İsrail'i kızdırdı, Harry Potter ile küçümsemeye çalışan mesajlar tepki çekti

İngiliz oyuncu Emma Watson'ın Filistin yanlısı sosyal medya paylaşımı İsrail'i kızdırdı. İsrailli yetkililerden anti-semitizm iddiası gelirken, insan hakları eylemcileri tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Harry Potter filmlerinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanınan İngiliz oyuncu Emma Watson'ın Filistinlilere destek veren paylaşımı İsrail'i kızdırdı. Watson'ın dayanışmanın anlamıyla ilgili paylaşımı başta Filistinliler olmak üzere 1 milyondan fazla kişiden beğeni alırken, İsrailli yetkililerden anti-semitizm suçlaması gecikmedi.

Watson Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail jetlerinin geçen yıl roket saldırılarına misilleme olarak Gazze'yi günlerce bombaladığı savaş sırasında Bad Activist Collective isimli eylemci grubunun “Dayanışma bir eylemdir” yazılı pankartlarla yürüdüğü gösterinin fotoğrafına yer verdi.

'DAYANIŞMA ACILARIN AYNI OLMASINI GEREKTİRMEZ'

İngiliz oyuncu fotoğrafı, İngiliz-Avustralyalı feminist yazar Sara Ahmed'in şu sözleriyle paylaştı: "Dayanışma, mücadelemizin aynı olduğunu veya acılarımızın aynı olduğunu veya aynı geleceği umduğumuzu varsaymaz. Dayanışma bağlılığın ve [bu yönde] çalışmanın yanı sıra aynı duygulara veya aynı hayatlara sahip olmasak bile aynı zeminde yaşadığımızın kabulünü içerir."

HARRY POTTER İLE KÜÇÜMSEMEYE ÇALIŞTILAR

Kadın hakları konusundaki çalışmalarıyla 2015 yılında Time dergisinin en etkili 100 insan listesine giren 31 yaşındaki Oxford mezunu Watson'ın bu paylaşımı, İsrail'i öfkelendirdi. Benyamin Netanyahu hükümetinde bilim bakanı ve Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi olarak görev yapmış Danny Danon, Watson'ı Harry Potter üzerinden küçümsemeye çalıştı. Danon "Bir anti-semit olmaya Gryffindor'dan 10 puan" derken, İsrail'in mevcut Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan da "Kurgu Harry Potter'da işe yarayabilir ama gerçek hayatta yaramaz" çıkışı yaptı. Erdan, "Eğer yarasaydı, büyücülük dünyasında kullanılan büyü (kadınlara baskı yapan ve İsrail'in yok edilmesini amaçlayan) Hamas'ın ve (terörü destekleyen) Filistin Yönetimi'nin kötülüklerini ortadan kaldırabilirdi. Bunu ben de desteklerdim!" mesajını paylaştı. 

'ANTI-SEMİTİZM BİR SİLAHA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'

İsrailli yetkililerin sözleri tepki çekti. Indivisible Project isimli sivil toplum kuruluşunun yöneticilerinden Leah Greenberg, 'anti-semitizmin Filistin halkıyla dayanışma yönündeki basit açıklamaları susturmak için kötü niyetli bir şekilde kullanıldığı' tepkisini gösterdi. İngiltere'de Muhafazakâr Partili siyasetçi Sayeeda Warsi de, Danon'un sözlerini 'şoke edici' olarak niteleyip, "Filistin halkına herhangi bir destek verilmesini engelleme yönündeki bu süregelen girişimlere son verilmeli" dedi.

KADIN HAKLARINA DESTEĞİYLE TANINIYOR

Emma Watson 2014 yılında BM İyi Niyet Elçisi seçilmiş ve New York'taki BM Genel Merkezi'nde cinsiyet eşitliğini savunduğu konuşmasıyla büyük beğeni toplamıştı. Kız çocuklarının eğitimini savunduğu için Taliban'ın saldırısına uğrayan ve kadın hakları alanındaki çalışmalarıyla Nobel Barış Ödülü alan Malala Yousafzay, Watson'ın konuşmasını dinledikten sonra kendisini 'feminist' olarak nitelemeye karar verdiğini söylemişti. Watson, 2019 yılında da G7 ülkelerinin kadın hakları konusundaki danışma kuruluna seçilmişti. (DIŞ HABERLER)