Emlak vergisinde 5 kat artış gündemde

Emlak vergisinin belirlenmesi için takdir komisyonu kurularak, oluşturulan arsa ve arazi metrekare birim değerleri İstanbul'un bazı ilçelerinde 10-15 kat artırıldı. Vergiye yansıması 5 kat olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Emlak Vergisi'nde astronomik artışlar söz konusu. Emlak Vergisi'nin belirlenmesi için her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak oluşturulan arsa ve arazi metrekare birim değerleri (rayiç bedel) belirleniyor. Komisyon ise bazı ilçelerde metrekare birim değerini 10-15 kat artırdı. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre bunun vergiye yansıması 4-5 kat olabilir.

2017 yılında benzer sorun olduğu için Emlak Vergisi Kanunu'na geçici madde konularak artışlar yüzde 50 ile sınırlanmıştı. Ancak bu madde sadece 2017 için geçerli olduğu için takdir komisyonları tarafından çoğu yerde dikkate alınmadı. Komisyonun belirlediği astronomik artışlarla da bir çok ev 'Değerli Konut Vergisi' eşiğini de aştı. Yeni rayiç değerler 30 Haziran'da muhtarlıklara asıldı. Mülk sahiplerinin 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açma hakkı var. Aksi halde önümüzdeki 4 yıl boyunca yüksek tutardan vergi ödemek zorunda kalacaklar. 

BEYOĞLU'NDA TEPKİ: VERGİYE YÜZDE 500 ZAM DEMEK, KİRALAR DA ARTAR

Yeni belirlenen emlak vergisi rayiçlerine ilk tepki Beyoğlu'ndan gelmişti. Eylem yapan bir grup vatandaş yüzde 45'lik artışa itiraz ederek şunları söylemişti: "Beyoğlu Belediyesi 2022 yılında başlayacak emlak birim fiyatlarına yüzde 45 ve enflasyon oranında zam yapmayı istemektedir. Bu artış, Beyoğlu'nda 5 yıl içerisinde emlak vergilerine yüzde 500 zam yapmak demektir. Yapılacak vergi zamları Beyoğlu İlçesindeki hem mülk sahiplerini hem de konut ve işyeri kiracılarını, esnafı etkileyecek."