Emine Şenyaşar: Sizin adaletiniz bu mu?

Suruç’ta AK Partili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından Şenyaşar ailesinden öldürülen 3 kişiye ilişkin görülen davada Fadıl Şenyaşar tahliye edilmedi. Fenalaşan anne Emine Şenyaşar, "Eşimi gözümün önünde öldürdüler. İki oğlumu hastanede katlettiler. Bir oğlumu cezaevine koydular. Sizin adaletiniz bu mu?” diye sordu. 

Emine Şenyaşar duruşmada fenalaştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018 yılında AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesi fertlerine yönelik saldırısı sonucu dört kişinin öldüğü olaya ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. İki kardeşi ve babası öldürülen Fadıl Şenyaşar ile Yıldız’ın 15 ay sonra teslim olan kardeşi Enver Yıldız'ın tutuklu yargılandığı duruşma Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Şenyaşarlardan anne Emine Şenyaşar ve tutuksuz yargılanan oğlu Ferit Şenyaşar ile kimi aile üyeleri duruşmaya katıldı. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyelerinin yanı sıra, Urfa, Ankara, Diyarbakır, Antep ve Malatya barosundan çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulundu. Yine, Yıldız ailesinden kimi kişiler ve avukatları da duruşmaya katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü, eski Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik’in ise duruşmayı izlemesine izin verilmedi.
 
Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Yıldız’ın tutuklu bulunan kardeşi de bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. 
 
Bir önceki dava duruşmasında savunmalarını yapan Ferit ve Mehmet Şenyaşar önceki beyanlarını tekrarlayarak adalet talebinde bulundu. Mahkemede söz alan anne Emine Şenyaşar ise, ağlamaktan konuşamazken, sadece tutuklu bulunan oğlunun tahliye edilmesini istedi.  
 
Duruşmada Şenyaşar ailesinin iş yerinde yapılan saldırılarının görüntüleri izletildi. Görüntüler izlenirken anne Şenyaşar, mahkeme heyeti tarafından dışarı çıkarıldı.

DOSYADAKİ EKSİKLER

Daha sonra duruşmada söz alan Şenyaşar aile avukatlarından Hidayet Enmek, iş yerinde yaşanan olayların organize bir şekilde geliştiğini belirterek, yine izlenen görüntülerde iş yerine saldırı gerçekleştirenlerin çoğunun elinde silahlar olduğunu anlattı. Enmek, savunmasını şöyle sürdürdü: "Dosyaya eklenen tape kayıtları ortada. Tabii kayıtlar kesintiye uğramıştı. Biz bunun tekrardan asıl dosyayı yürüten Urfa’daki savcıdan talep edilmesini istiyoruz. Yine dosyanın 2’ye ayrılması ile buraya eksik gönderilen evraklar var onların tamamlanması gerekiyor. Bizim geçen celse istediğimiz belgeler, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yine gönderilmedi. Bu belgelerde görgü tanıklarının beyanları bulunmakta. Teknik anlamda tape kayıtlar var. Bunların gönderilmesi gerekiyor. Yine olay yerinde tutulan tutanaklar dosyaya eklenmemiş. Dolayısıyla bu belgelerin eklenmesi gerekiyor.” 

'DOSYANIN TAMAMINA ULAŞAMIYORUZ'

Savunma yapan aile avukatlarından Bülent Duran, daha önce kısıtlılık kararı olan belgelerin talep edilmesi istedi. Duran, "Bunlar dosyaya eklenmemiş. Savcı hangi belgeyi niye istiyorsunuz? diyor. Böyle bir şey yok. Kısıtlılık kararından dolayı dosyanın tamamına ulaşamıyoruz. Bizim talebimiz olan belgelere ulaşamıyoruz. Görüntülerde bir den fazla kişinin silahla Şenyaşar ailesinin iş yerine yönelik yaptığı saldırılar ve müvekkilimiz Fadıl Şenyaşar’ın nefsi müdafaası var. Bu durumda müvekkilimiz tahliye edilmelidir. Kovuşturma mahkemeleri cesaretli davranmıyor. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Hukuka aykırı bir soruşturma yürütüldü” dedi. 

20 KASIM'A ERTELENDİ

Mahkeme eksik hususların ve belgelerin tamamlanması için gereken yerler ile müzakere edilmesi kararı vererek, Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmanın 20 Kasım tarihine ertelenmesine karar verdi. 

Duruşmanın son bulmasının ardından mahkeme önünde fenalaşan anne Emine Şenyaşar, adliyeden “Adalet” diye ağlayarak çıktı. Şenyaşar, “Benim eşimi gözümün önünde öldürdüler. 2 oğlumu hastanede katlettiler. Bir oğlumu cezaevine koydular. Şimdi serbest bırakmıyor. Benim oğlum ne yaptı? Neden Hastanedeki kamera kayıtlarını ortaya çıkamıyorsunuz? Sizin adaletiniz bu mu? Katiller dışarda benim oğlum cezaevinde. Yeter artık bu nasıl adalet” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

24 Haziran 2018 genel seçimlerinden önce, 14 Haziran’da AK Parti'li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları Şenyaşar ailesine ait işyerlerinde saldırmıştı. Olaylar, yaralıların kaldırıldığı Suruç Oevlet Hastanesi'nde de devam etmişti. Esvet Şenyaşar (64), oğulları Adil Şenyaşar (38) ve Celal Şenyaşar ile AK Partili Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Ali Yıldız ölmüştü, Adil, Fadıl, Ferit ve Mehmet Şenyaşar kardeşler ise yaralanmıştı. Tedavi sonrası kardeşlerden Fadıl Şenyaşar tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Mehmet ve Ferit Şenyaşar kardeşler ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Ancak, görüntülere rağmen Yıldız ailesinden kimseye dokunulmamıştı. Olaydan 17 ay sonra Enver Yıldız koruma ordusu ile gittiği Urfa Adliyesi’nde tutuklanmıştı. Davanın ilk duruşması 15 Nisan’da Covid-19 salgını nedeniyle nöbetçi Malatya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş, ancak sanık savunmaları alınmamıştı. (MA)