Emine Erdoğan: Porsiyonlarımızı küçültelim, bozulacak yiyecekleri istiflemeyelim

"Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" etkinliğinde konuşan Emine Erdoğan: "İsraf edilen gıdanın 3'te 1'i tüm aç insanları doyurmaya yeter. Porsiyonlarımızı küçültelim. Bozulacak yiyecekleri istiflemeyelim."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" etkinliğine katıldı. 

Burada yaptığı konuşmada çelişkilerle dolu bir dünyada yaşanıldığını belirten Emine Erdoğan, "Bir yanda yerkürede açlıktan ölen insanlar, bir yanda israf edilen tonlarca gıda var. Bildiğiniz gibi uluslararası örgütler zaman zaman bazı rakamlar açıklıyor. Bu rakamların çizdiği tablo içine düştüğümüz acıklı hali gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

'HER 9 KİŞİDEN BİRİ AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR'

Emine Erdoğan, dünyada her 9 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu, yaklaşık 821 milyon insan demek. Öte yandan 670 milyon yetişkin ve 140 milyon genç obezite ile mücadele ediyor. Tüm dünyada tarladan satış noktalarına kadar, her yüz gıdadan 14'ü ziyan oluyor. Soframıza ulaşana kadar ise her yüz gıdadan 33'ü çöpe gidiyor. Gelişmiş ülkeler gıdayı daha çok marketlerde veya evlerinde israf ediyorlar.

İsraf edilen gıdanın 3'te 1 dünyadaki tüm aç insanları doyurmaya yeter. Son derece üzülerek söylüyorum ki ülkemiz de bu durumdan muaf değil. Günlük 4,9 milyon somun ekmek çöpe gidiyor. Taze meyve sebzenin israf oranı yüzde 50... "

İSTİFLEMEKTEN VAZGEÇELİM

Küresel bir seferberlikle bireysel davranışların da değiştirilerek insanlığın içine düştüğü bu utançtan kurtarılabileceğine işaret eden Emine Erdoğan, "Gelin, hep birlikte basit önlemler alalım. Mesela, alışverişe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp, bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim" şeklinde konuştu. (AA)