EMEP'ten ana dil için mücadele çağrısı

Emek Partisi, Diyarbakır, Van ve Antep’te 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü'nde yaptığı açıklamada "Tüm halkımızı ana dil hakkımızı kazanmak için mücadeleye çağırıyoruz" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Bölge Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Diyarbakır, Van ve Antep’te yaptığı açıklamalar ile Kürtçe önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Diyarbakır’da Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamanın Kürtçesini EMEP üyesi Nurgül Deniz okurken, Türkçesini ise Emek Gençliği üyesi Gülüş Türkmen okudu.

21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde, Kürtçenin yasal statüden mahrum edilerek her türlü engellemeye maruz bırakıldığı bir tabloyla karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, ülkenin en çok konuşulan ikinci dili olan Kürtçenin yasal statüden mahrum olmasının Kürt işçi ve emekçilerinin karşısına çıkan olumsuzluklarına ve Kürt halkının üzerine milliyetçi şoven baskıları beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.

“Kürtçe ıslık çaldığı için ceza alan öğrenciden, şehir isimlerini Kürtçe öğrettiği için linç edilen öğretmene, deprem zamanında arama kurtarma ekipleriyle haberleşemeyen, havalimanında kendi dili olmadığı için mahsur kalan yurttaşlara kadar, genişçe bir ırkçılık ve yasaklar sarmalından geçiyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Kürtçe tiyatroların dahi yasaklanmasının sorunun ne denli kapsamlı olduğunu gösterdiğine vurgu yapıldı.

İktidarın milliyetçi ve savaşçı politikalarını artırdıkça Kürtçe üzerindeki engellemelerin de benzer oranda arttığı belirtilen açıklamada, “İktidar kanadı bir taraftan siyasi şovlarına Kürtçeyi alet ederken diğer taraftan; Kürtçe sokak, tabela isimlerini dahi değiştirip Kürtçe seçmeli derslerine dair fiili engellemeler getiriyor” denildi.

 'KÜRTÇE SEÇMELİ DERSLER FİİLİ OLARAK ENGELLENİYOR'

Kürtçe öğretmen atamalarındaki eksikliklerin, derslerin verilmesindeki zorlaştırıcı tutumların son yıllarda artarak devam ettiğine vurgu yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Tüm bu fiili engelleme girişimleri, iktidarın Kürt gençlerine yönelen ayrımcı politikalarını bütün açıklığıyla oraya koyuyor. Kazanılmış haklara göz diken bir yaklaşım en ileriden yürütülmeye devam ediliyor. Uzun yıllar verilen anadil mücadelesinin bir kazanımı olarak Kürtçe seçmeli dersleri, üniversitelerdeki Kürdoloji bölümleri bugün fiili olarak engellenmeye başlandı bile. Kürdoloji bölümlerinin sayıları sınırlandırılıp, atamaları yok denecek kadar az bir seviyeye çekildi. Orta ve lise düzeyindeki okullarda, Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilebileceği bilgisi, öğrenci ve velilerle paylaşılmıyor; öğretmen yokluğu, öğrenci azlığı gibi gerekçeler sunuluyor. Yasakçı politikaların hayatın her alanından çekilmesi, eğitimin her kademesinde ana dilinde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılması acil bir ihtiyaç olarak önümüzde duruyor.

‘Tek dil, tek millet’ dayatmasında ısrar eden tek adam düzeni karşısında, Emek Partisi olarak:

■ Kürtçenin konuşulmasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını,

■ Kürtçenin kamusal hizmetlerin tamamında kullanımının güvence altına alınacağı bir statüye kazandırılmasını,

■ Eğitimde seçmeli derslerle yetinilemeyeceğini, örgün zorunlu eğitimin tamamında Kürtçe eğitim alma hakkının tanınmasını,

21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde bir kez daha ifade ediyor, tüm halkımızı anadil hakkımızı kazanmak için mücadeleye çağırıyoruz."