EMEP yerel seçim için ittifak planını açıkladı

EMEP yöneticileri, yerel seçimlerde yeni ve daha geniş bir ittifak için görüşmelere başladıklarını duyurdu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, İstanbul’da gazetecilerle yaptığı görüşmede Gezi davasında verilen mahkumiyetler, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu uluslararası sorunlara dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda EMEP’in yerel seçimlerde nasıl bir strateji izleyeceği de açıklandı.

‘KAVALA, MATER, KAHRAMAN İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

EMEP Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Gürkan, Gezi ve Kobane davaları hakkında şunları söyledi: “Bu davalarda ne adil bir yargılama söz konusudur ne de hukukidir. İktidarın kendi yasalarına koyduğu hak ve özgürlüklere bile aykırıdır. Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater’i ve bu davalarda yargılanan hiçbir arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız. Demokrasi mücadelesi devam edecek.”

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Gürkan, “Yüksek faiz de düşük faiz de halkı gözeten uygulamalar değil. Orta Vadeli Plan halkın bütün kesimlerine saldırı programıdır. Halkımız çocuğuna bir öğün yemek sağlayamayacak hale gelmiştir. Ekmek ve Gül’ün başlattığı öğrenciye bir öğün yemek kampanyasının gördüğü yüksek ilgi bu durumun ispatıdır” dedi.

‘GENÇ İŞÇİ SINIFI DENEYİM KAZANIYOR’

Trendyol, Agrobay, Fedaş, Erkaplan, Artemis, Şireci, Sputnik, Yunus Emre Kömürcülük gibi farklı sektörlerdeki işyerlerinde düşük ücretlere karşı ve farklı taleplerle grev ve direnişler olduğunu belirten Gürkan, “Bütün bunlar Türkiye’deki genç işçi sınıfına deneyim kazandırıyor. İşçiler biriktire biriktire deneyim kazanıyor. Seçimlerden sonra derin bir hayal kırıklığı var ancak bunu kıracak şey bu mücadele birikimidir. Önümüzdeki yerel seçimler için de bu durumun önemi büyük” değerlendirmesini yaptı.

‘EMEKTEN YANA DAHA GENİŞ BİR İTTİFAK KURMALIYIZ’

İskender Bayhan da EMEP’in yerel seçime dair yaptığı açıklamada, “Cumhur İttifakı önümüzdeki süreçte daha saldırgan olacağını gösteriyor. Millet İttifakı zaten dağılmış durumda. Emek ve Özgürlük İttifakı ile Sosyalist Güç Birliği açısından bir muhasebe sürüyor. Partimiz şu an bir kongre sürecinde. Diğer partiler de kongre ve tartışma süreci içinde. Bu değerlendirme sürecinin hızla tamamlanmasına ihtiyaç var. Sınıf güç ilişkileri böyle devam ettiği koşullarda daha güçlü ittifaklar yapmamız lazım. Son seçimler bizim cepheye bunu gösterdi. Tek adamı yenmek hâlâ büyük ihtiyaç. Daha güçlü emek, demokrasi, barış ittifakı zorunludur. Yığınların, kitlelerin gücüne dayanmadan bu iktidarı yıkamadığımızı son seçimde gördük. Yerel seçim tartışmaları da böyle olmalı. Daha güçlü, ileri ittifaklar konusunda iyi mesajlar veriliyor bizim cepheden. Görüşmeler de yapılıyor. Yakın zamanda 24 parti ve örgütün katıldığı bir toplantı yaptık. Güçlü olup, seçimlere müdahale etmek açısından tartışmalar yürütüyoruz” dedi.

Bayhan, “Bütün arkadaşlarla birlikte Türkiye’deki yerel yönetim anlayışına karşı çevreyi ve insanı gözeten bir yerel yönetim için çalışmak durumundayız. Genel seçim kaybedildi evet ama aynı zamanda yerel seçimlerde önemli sonuç alabileceğimizi de gösterdi” şeklinde konuştu.

'MECLİS'TE MUHATAPLARIN SORULARINI SORUYORUZ'

Sevda Karaca da yaptığı açıklamada, “Bu seçimler birlikte tarihin en karanlık Meclis’i kuruldu dendi ancak biz bu durumun değişmesi, o Meclis’in halkların üzerine bir gölge gibi çökmesine engel olmak için çalışacağız” dedi. “Meclise gittiğimizden bu yana verdiğimiz soru önergelerinin içeriği bizzat o konunun muhataplarının yazdığı içerikler” diyen Karaca, “Eli fabrikada kopan işçinin soruları oldu. Maden sahasında yaşayan köylülerin soruları oldu. Sendika hakkı gasbedilen işçilerin soruları oldu. Kadınların soruları oldu. Yeni dönemde Mecliste atacağımız adımlar da yine bu eksende olacak. Önümüzdeki dönem zorlu mücadelelere sahne olacak. Bu mücadelelerin birleştirilmesi sorumluluğu taşıyoruz. Parlamento da böyle olacak. Tarihin en karanlık meclisi diyoruz. Karanlığı dağıtacak güç bu güçlerin birliğinden geçiyor. Biz de bu mücadelenin temsilcileriyiz. Kavga büyük olacak ama bu kavgada bize güç verecek işçiler, kadınlar, gençler olacak. Bütün bu dinamiklerin gücüne yaslanacağız” dedi.

Selma Gürkan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

HALKÇI BİR BELEDİYECİLİK İÇİN BİR ARAYA GELECEĞİZ: Kritik eşiklerde ortak çalışma ve birlik olur. Ancak biz ülkenin demokratikleşmesi yolunda mücadele ittifakları kurulmasının önemli olduğunu da söyledik. Önümüzdeki yerel seçimlerde de izleyeceğimiz hat demokratik, halkçı bir belediyecilik için bir araya gelebileceğimiz ittifak olacaktır. Yerel seçimlerin kendi özgünlüklerini de göz önünde bulunduracağız.

EMPERYALİSTLER DÜNYAYI HALKLAR İÇİN CEHENNEME ÇEVİRİYOR: (Dağlık Karabağ'da Ermeni nüfusun göç etmesi) Emperyalistlerin arasında çeşitli bölgelerde uzun zamandır karşılıklı restleşmeler yaşanıyor, paylaşım savaşları yaşanıyor. Emperyalistlerin politikalarının dünya halkları için Suriye’den Dağlık Karabağ’a her noktayı cehenneme çevirdiğini görüyoruz. AKP kapitalistler arası çelişkileri değerlendirerek ilerlemeye çalışıyor ancak bunun da sonuna gelindi.

ERKAN BAŞ'IN YÜRÜYÜŞÜNDE KATILIM SAĞLANACAK

Toplantıda ayrıca TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, Gezi Davası’nda verilen mahkumiyet kararlarını protesto etmek için 1 Ekim’de, Hatay’dan Ankara’ya yapacağı yürüyüşe de katılınacağı belirtildi. Yürüyüşe parti olarak katılacaklarını anlatan İskender Bayhan, “Bölge örgütlerimiz ve Genel Başkan Yardımcımız Sedat Başkavak orada olacak. Bu yürüyüşü güçlendirmeye çalışacağız. Aynı zamanda meclisin açıldığı gün Özel Okul Öğretmenleri Sendikası Ankara’da buluşacak. Orada da olacağız” dedi.

'SPUTNİK GREVİNİ KAZANACAĞIZ'

Öte yandan toplantıya 44 gündür grevde olan Sputnik’teki gazetecileri temsilen Erkin Özcan da toplantıya katıldı. Özcan, “Günler uzadıkça kararlılığımız artıyor. Destek de artıyor. EMEP’e teşekkür ediyorum. Sürecin başından beri bizi destekleyenlerin başında geliyor. Evrensel Gazetesi de yoğun bir destek içinde. Kazanacağımızı düşünüyoruz.” (HABER MERKEZİ)