EMEP ve TİP 'hayır' oyu verdi: Türkiye de NATO'dan çıkmalı

TBMM'deki oylamada İsveç'in NATO üyeliği protokolüne 'hayır' diyen TİP'li Baş ve EMEP'li Bayhan, Türkiye'nin de NATO'dan çıkması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu, İsveç'in NATO'ya katılmasına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini 287 kabul, 55 ret ve 4 çekimser oyla kabul etti.

Hayır oyu veren partilerden EMEP adına İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, TİP adına ise Genel Başkan Erkan Baş konuşmalarında 'NATO'dan çıkma' çağrısı yaptı. 

BAYHAN: NATO BİR SUÇ ÖRGÜTÜ

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, oylama öncesi TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada NATO’nun, ABD emperyalizminin öncülüğünde kurulan bir suç örgütü olduğunu söyledi ve Türkiye’nin de NATO’dan çıkması gerektiğini vurguladı.

Bayhan "NATO'yu desteklemek ve genişlemesini savunmak işçi sınıfının ve ezilen halkların karşısında ABD emperyalizminin yanında yer almaktır.

Filistin için sahte gözyaşları dökenler, siyonist İsrail devletinin en büyük destekçisi NATO'nun genişlemesine onay vererek ABD emperylizmiyle hukuk tazelemeyi amaçlıyorlar. Uluslararası tekellerin çıkarına savaşa hizmet ediyor. Biz buna 'hayır' diyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin böyle bir örgüt içerisinde yer almasının ne Türkiye'ye ne de bölge halklarına bir faydası olduğunu vurgulayan Bayhan, "NATO dağıtılmalıdır, Türkiye NATO'dan derhal çıkmalıdır. Türkiye'deki NATO üsleri kapatılmalıdır. Türkiye halkı ve bütün Ortadoğu halklarına NATO'nun dağıtılmasına ve NATO'ya karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ERKAN BAŞ: BİZ NATO'NUN KENDİSİNE KARŞIYIZ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise kürsüden yaptığı konuşmaya "Bugün üzülerek söylüyorum Türkiye Büyük Millet MEclisi'nin kara günlerinden birini yaşıyoruz. açık söylemek gerekirse günlerce konuşmak isterdim ama sadece 5 dakikam var ve sanıyorum söyleyeceklerim bu salon içinde en küçük karşılık bulmayacak. Ama sesim yurttaşlarımıza ulaşır umuduyla ve tarihe not düşmek için konuşacağım" diyerek başladı.   

"Biraz sonra oylama olacak ve pek çoğu neyi oyladığını bile bilmeyenlerin oyuyla tarihe bir iz bırakacağız" ifadelerini kullanan Baş şöyle devam etti: "Biz NATO'nun kendisine karşıyız. Türkiye'nin NATO üyeliğine karşıyız. NATO'nun genişlemesine de karşıyız....    

Sizin çocuklarınız saraya, bizim çocuklarımız mezara devrini bitireceğiz.

NATO’ya karşı mücadelenin önderliğini yaparken yitirdiğimiz Denizlerin, Mahirlerin bize armağanı olan bir sloganı da tutanaklara geçirmek istiyorum. Kahrolsun NATO! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın tam bağımsız Türkiye!" (HABER MERKEZİ)