Emekliler fatura yaktı: Zammını al başına çal

Türkiye'nin dört bir yanında emekliler, açıklanan maaş artışlarını protesto etti. DİSK'e bağlı Emekli Sen İzmir Şubesi üyeleri, fatura yakarak hükümete "zammını al başına çal" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK’e bağlı Emekli Sen üyeleri, Türkiye'nin dört bir yanında sokağa çıkarak zamları protesto etti. DİSK Emekli Sen, Türkiye genelinde 7 bölgede 17 ilde sokağa çıkarak emeklilerin açlığa mahkum edilmesini ve sendikalarına yönelik saldırılara tepki gösterdi.

İzmir Şubesi üyeleri, Konak’ta bir araya geldi. Emekliler, "Emekliler ekmeğe muhtaç, simide hasret", "Çocuğuma kıyafeti çok görme", "Emekli maaşı asgari ücret kadar olsun" yazılı dövizler taşıdı. "Hükümet zammını al başına çal", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Hükümet istifa" sloganları atan emekliler, taşıdıkları dövizlere ise ekmek ve simit parçaları astı. Emekliler, gelen son zamları; elektrik ve doğal gaz faturası yakarak protesto etti.

'EMEKLİLERİN CEBİNDEKİ 3 KURUŞA GÖZ DİKTİLER'

Geçen yıldan bu yana market ve gıda ürünlerine gelen zamlardan örnekler veren Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, açıklamasında şunları söyledi:

"Emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframızdan bir dilim ekmeği daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi, yoksa doğal gaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken, iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabındadır. A'dan Z'ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi. Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 1500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Çift maaşlı ilk bakan olan ve aylık 65 bin lira maaş alan Maliye Bakanı sadece bir ay bir emekli aylığıyla geçinebilir mi? Emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 1500 lira ile geçinebilir mi?"

'BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR'

Özkaynak, emekli aylıklarının enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını isterken, şunları söyledi:

"Emeklilerin sorunları bugün başlamamıştır. Ülkemiz hiçbir zaman böylesi bir ekonomik kriz döneminden geçmemiş; emekliler, iktidar tarafından torba torba yasalarla, iğneden ipliğe fahiş zamlarla böylesine yoksullaştırılmamıştır. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözümü hakkımızdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır. Sendikalaşmak hakkımızdır."

MEMİŞ SARI: İKTİDAR EMEKLİLERİ DE BÖLDÜ

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:

"Ben ekonominin kitabını yazdım' diyenler artık bu ülkede 7 yaşından başlayan ve yaşı 90'a gelen insanlara ekonomiyi öğretti. Artık 7 yaşındaki bir çocuk babasından harçlık isterken emekliyse, çalışıyorsa ya da asgari ücretliyse ona göre istiyor. Cebindeki 11 liranın 10 lirasını babasına bırakarak 1 lirasını kendisine harçlık alıyor. Cumhurbaşkanı bir lütuf gibi emekliye 25.5, memur emeklisine de 30.5 zam yaptık diyor. Sanki enflasyonu biz artırdık. TÜİK'in kıraathanelerde, lokantalara, kahvehanelere uygulanan zam oranını TBMM'deki lokantalardan aldığını öğrendik. Ülkedeki tüm lokantalar TBMM'deki fiyatlardan olsun, biz 4 bin 250 TL'lik asgari ücreti kabul edeceğiz. Ama İstanbul'da da Van'da da Kars'ta da sarayda da Meclis'teki fiyatları uygulayacaklar. Bizi sömürüyorlar. Bu iktidarı sandık geldiğinde devireceğiz. Emeklileri üçe böldü. '1500 ve onun üzerinde alanları 2500'e çıkarıyoruz' dedi ayrı zam uyguladı. Memur emeklisine 3 puan fazla vererek ayrı zam uyguladı. BAĞKUR ve SKK emeklilerine 25.5'e getirerek emeklileri de böldü."

EMEKLİLER DE TEPKİLİ: EKMEK ALAMAZ HALE GELDİM

ANKA Haber Ajansı'na konuşan emekliler de hükümete tepki gösterdi.

Bir emekli, "TÜİK kendisi yüzde 36 açıklıyor. Bize verdikleri yüzde 25. Gözlerine dizlerine dursun. Çocuklarıma bir şey alabilecek durumda değilim. Borçlarımı ödeyemez duruma geldim. Ekmek alamaz hale geldim. Kahvede arkadaşlarıma çay ısmarlayacak durumda değilim. Lokantaya gidip lahmacun alabilecek durumda değilim. 'Siz ölümü bekleyin' diyorlar bize. 13 milyonuz bunun hesabını soracağız. Sormazsak namerdiz. Hükümetin bir an önce istifa etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bir başka emekli, "Enflasyonun altında kaldık. Geçinemiyoruz. Memnun değiliz zamlardan. İkinci iş yapıyoruz, bu yaşta çalışıyoruz. Yüzde 50 zam bekliyorduk, olmadı" dedi.

Bir diğer emekli ise "Yapılan zamlar bize hakarettir. Aldığımız maaşların hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Vermeselerdi daha iyiydi. Asgari ücretin biraz üzerinde olması gerekiyordu emeklilerin maaşı. Zorla geçiniyoruz. Doğalgazı en kısıkta yakıyorum. Kullanmadığım odaların kapısını kapatıyorum. Lambayı hiç açık bırakmıyorum. Bize bu mu reva" ifadelerini kullandı. 

'GÜÇLERİ SENDİKAYI KAPATMAYA YETMEYECEK'

Evrensel'de yer alan habere göre, Aydın, Nazilli, Denizli, Köyceğiz, Marmaris, Bodrum ve Didim Emekli Sen Şubeleri, Kuşadası Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri bir araya gelerek "Geçinemiyoruz" dedi. DİSK Emekli Sen MYK Üyesi Ercan Çınarlı, yaptığı konuşmada "TÜİK'in açıkladığı yüzde 36 enflasyon kandırmacadır, gerçek rakam yüzde 82'dir. Emekli maaşı, asgari ücretin altında olmamalı. Açlık sınırı 4600 TL. Emekliye açlık reva görülüyor. 8 milyon emekli açlık sınırının altında yaşamaya mahkum" dedi. Birlikte mücadele çağrısı yapan Çınarlı, "Özgürlük ve demokrasi mücadelesi kaçınılmaz görevimizdir. Emekliyi yok sayanlar, emeklilerin örgütü sendikamızı kapatmaya çalışıyor. Ancak güçleri buna yetmeyecek, kesintisiz mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu. 

'İKTİDAR EMEKLİLERİN CEBİNDEKİ ÜÇ KURUŞA GÖZ DİKTİ'

DİSK Emekli Sen Kuşadası Şube Başkanı Bülent Yalçındağ da "İktidar, yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür" dedi. "Cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi, yoksa doğal gaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır" diye konuşan Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçinmek için 35 yıllık alyansını satan, yaşamak için 60 yaşından sonra ikinci bir işte çalışan, barınmak için ekmeğinden, ekmek için sağlığından vazgeçmek zorunda bırakılan emekliler ayaktadır, bir aradadır, haykırmaktadır. Taleplerimiz açıktır, nettir: Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır."

'BU KADAR ZAMMA DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI'

DİSK Emekli Sen Adana Şubesi de Gençlik Meydanı’nda bir araya geldi. Emekliler, bir yılda yüzde yüzün üzerinde zamların geldiği elektrik, doğalgaz, su ve telefon faturalarını gösterip boş tencere kaynattı, tencere tava çalarak insan onuruna yaraşır maaş talep etti. Tencereye patates soğan yerine ceplerini yakan faturaları koyan emekliler, "Derdimize mum yaktık, halimize ağlıyoruz”, "Bizi bu duruma düşürenlere yazıklar olsun” dediler. Bir emekli de tencere tava çalıp “Tencere boş, bugün pişirecek yemek yok” diyerek TÜİK rakamlarını ve fahiş fiyatları protesto etti. DİSK Emekli Sen MYK Üyesi Mehmet Bunsuz, iktidar ve emekliyi temsilen iki heybeyi göstererek heybeleri boşalttı. İktidarın heybesinde yüksek faturalar ve yoksulluk çıkarken emekçinin heybesinden insanca yaşayacak ücret talebi çıktı. Kesintiler nedeniyle maaşlarının eridiğini, emeklilerin hastane köşelerinde inim inim inlediğini dile getiren Mehmet Bunsuz, “Emeklileri aşağılamayın, yok saymayın. Artık yeter diyoruz. Bu kadar zamma dayanacak gücümüz kalmadı” dedi. 

DİSK Emekli Sen Çukurova Şube Başkanı Zeliha Divarcı da "Ortalama kira fiyatları 2459 lira. Her şeye yüzde elli zam geldi. Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Aylık 65 bin lira maaş alan Maliye Bakanı sadece bir ay bir emekli aylığıyla geçinebilir mi? Emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar emekli aylığıyla geçinebilir mi? Haykırıyoruz, kolaysa siz geçinin” dedi. (HABER MERKEZİ)