Emekliler Dayanışma Sendikası: Sadaka istemiyoruz

5 bin TL'lik ikramiyeyi sadaka olarak nitelendiren Emekliler Dayanışma Sendikası, "Bir kerelik sadaka değil emekliye yılda 4 defa olmak üzere, asgari ücret kadar ek ödeme yapılmasını istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana'da Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS), hükümetin açıkladığı 5 bin TL'lik ikramiyeye ilişkin "İnsanca yaşama yetecek ücret ve demokratik düzende onurlu bir yaşam" şiarıyla İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Emeklilere kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi. Açıklamada basın metnini okuyan EDS yöneticisi Gönül Yolcu, açlık sınırı 15 bin TL, yoksulluk sınırının ise 45 Bin TL iken, emekli maaşlarının 7.500 TL'den başladığını ve bu parayla geçinmenin imkansız olduğuna işaret etti.

'HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, hükümetin çalışmayan emekli için açıkladığı 5 bin TL'lik ikramiyeyi "sadaka" olarak yorumlayan Yolcu, "Emekliler yoksuldur bile diyemiyoruz artık. Hayat pahalılığı çekilmez oldu” dedi.  Yolcu, son olarak 10 Aralık'ta Ankara'da yapacakları mitinge katılım çağrısında bulunarak emeklilerin taleplerini sıraladı. 

"* Emekli aylıkları insanca yaşanacak düzeye çekilsin, yapılacak artışlar prim gün hesabı ile eğitim temelinde yapılsın ve memurlara yapılan artış emeklilere de verilsin.
 
* Bir kerelik sadaka değil, emekliye yılda 4 defa olmak üzere, asgari ücret kadar ek ödeme yapılsın.
 
* Sağlıkta katkı payları kaldırılsın.
 
* Şehir içi toplu taşımada emeklilere, dul ve yetimlere ücretsiz ulaşım hakkımıza dokunulmasın.
 
* 2024 bütçesi emeklilerin talepleri dikkate alınarak yapılsın.
 
* Taban aylık uygulaması, seyyanen zam, refah payı gibi esnek, kuralsız, ayarsız uygulamalardan vazgeçilsin. Seyyanen zamlar geçmişin kayıplarının telafisi için yapılsın, esas aylık olarak hesaba katılsın ve aylık bağlama oranları arttırılsın. 
 
* Milli gelirden, bütçeden pay verilerek emekli aylıkları güncellensin, alım gücü yükseltilsin. 
 
* Promosyon ödemelerinin aylık güncellenmesi için düzenleme yapılsın. 
 
* Kısıtlayıcı ve tercihli uygulamalara son verilerek, kadınların, dul ve yetimlerin emeklilik hak sahipliği teslim edilsin ve aylık bağlama oranları yükseltilsin. 
 
* Yoksul emekli kitlesine yenilerinin eklenmemesi için, EYT’lilerin bütün haklarının teslim edilip, tüm emeklilik işlemlerinde norm ve standart sağlansın, eşitsizlikler giderilsin.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler emekliler ikramiye