YAZARLAR

Emekli mücadeleyi bırakmıyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, önceki gün ülkenin 41 merkezinde yoksulluk, geçim sıkıntısı ve sefalet maaşı nedeniyle AKP hükümetini protesto etti. Sendika, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde mayıs ayında bölgesel mitingler düzenleyecek. Güçlü bir emekli hareketi için aktif katılım, örgütlenme ve çalışanların örgütleriyle ortak mücadele gerekli. Aynen EYT mücadelesinde olduğu gibi…

Emekliler, çeşitli sendika, dernek ya da münferit olarak kendilerini yoksullaştıran ve büyük çoğunluğu için 10 bin liralık sefalet maaşına mahkum eden bu geçim koşullarına isyan ediyor, tepkilerini her fırsatta ortaya koymaya çalışıyorlar.

Tüm Emeklilerin Sendikası da, önceki gün (19 Mart 2024) Türkiye’nin 41 merkezinde düzenledikleri basın açıklamalarıyla bu koşulları ve siyasal iktidarı (AKP’yi) protesto etti. Sendika Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde mayıs ayı sonu itibariyle bölgesel mitingler düzenleyeceklerini söyledi.

Tüm Emeklilerin Sendikası, emeklilere asgari ücret tutarında yılda 4 ikramiye ödenmesi, memurlara seyyanen verilen 12 bin liranın emekli aylıklarına da eklenmesi ve en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi şeklindeki taleplerini sıraladı.

Sendika Genel Başkanı Ergen, “Yerel seçimler öncesi bu taleplerimizin yerine getirilmemesi halinde mayıs ayı sonu itibariyle demokratik hakkımızı kullanarak bölgesel mitingler düzenleyeceğiz. AKP’yi rahat bırakmayacağız” dedi.

Tüm Emeklilerin Sendikası’nın 40 ilde 35 şubesi ve 82 temsilciliği bulunuyor. 200 üyenin olduğu yerlerde şube, daha az üyenin olduğu yerlerde ise temsilcilikleri mevcut.

‘EMEKLİ OYU, SARAYI YIKACAK’

Tüm Emeklilerin Sendikası’nın Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlediği eylemde, özellikle şu sloganlar dikkati çekiyordu:

“Emeklinin oyu, saray iktidarını yenecek”, “Emekliler üretti, saray tüketti”, Sendika hakkımız engellenemez”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Zalimin zulmü varsa, emeklinin de oyu var”, “Emeklilerin oyu, sarayı yıkacak”.

Kadıköy’deki basın açıklamasında, ilk konuşmayı sendikanın İstanbul şubeleri sözcüsü Mustafa Durna yaptı. Mustafa Durna, emeklilerin alanlara çıktığını belirterek “Buradan Ankara, İzmir, Eskişehir, Zonguldak ve diğer illerde alanlara çıkmış arkadaşlarımızı selamlıyorum. Emekliler susmayacak, mücadelemiz sürecek, sokakları terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

Sözcü Durna, “Emekli açlık sınırında yaşıyorsa bunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Bizlerin değil, onların utanması gerekir” dedi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Kadıköy Eylemi- Başkan Zeynel Abidin Ergen konuşma yapıyor.

‘ÖLÜM SINIRINDA YAŞAM’

Daha sonra Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, söz aldı. Ergen, ülkeyi 22 yıldır AKP’nin yönettiğini belirterek, “Emekliler yatağa aç giriyor, pazar yerinde sadece fiyatlara bakıyor. Sürüm sürüm sürünüyor. Siyasal iktidar vahşi bir kapitalizmi uyguluyor” diye konuştu.

Zeynel Abidin Ergen, emeklilerin 18 ve 19. yüzyıl koşullarından daha kötü bir ortamda yaşadıklarına dikkati çekti. Açlık sınırının 22 bin lira, yoksulluk sınırının da 60 bin lirayı geçtiğini belirten Ergen, “Her üç emekliden ikisi 10 bin lira aylık alıyor. Emekliler ölüm sınırında yaşıyorlar. Bu koşullarda nasıl yaşanabilir?” diye sordu.

Sendika Başkanı Ergen, emeklilerin bu güç duruma gelmesinde AKP’nin 2008’de çıkardığı sosyal güvenlik yasasının başrolü oynadığını belirterek bu yasanın iptalini istedi. Ergen, en düşük emekli aylığının en düşük memur maaşıyla eşitlenmesini talep etti.

Başkan Ergen, “Sendika kurduk, Anayasa’da ‘sadece çalışanlar sendika kurabilir’ şeklindeki gerekçeyi ileri sürerek sendikamız hakkında kapatma davası açıyorlar. Bu davaları geri çekin, toplu sözleşmeli sendika yasamızı çıkarın” dedi.

Ergen, son olarak da çalışanlara çağrı yaparak emeklilerin ve çalışanların omuz omuza, insanca bir yaşam için güç birliği yapmasını istedi.

EYT MÜCADELESİ ÖRNEK ALINMALI

Kadıköy’deki iskele meydanı, tamamen dolmamıştı. Daha güçlü bir katılımın olması, taleplerin yerine getirilmesi açısından etkili olur. Ülkemizde 16 milyon emekli var, aileleriyle birlikte güçlü bir potansiyeli oluşturuyor.

Emeklilerin önemli bir bölümü, yaşadıkları durumdan şikayetçi olmalarına rağmen bu tür etkinliklere katılmıyorlar. Kuşkusuz siyasal iktidarın baskısı ve korku ortamı da bu tutumu destekliyor.

Bununla birlikte Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) mücadelesi örnek alınarak güçlü bir örgütlenme ve çalışanların sendikalarıyla, emek örgütleriyle, muhalefetteki siyasi partilerle işbirliği yapılarak ortak bir mücadele verilmelidir… 


Atilla Özsever Kimdir?

1967 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. 12 Mart (1971) döneminde piyade üsteğmeni iken siyasi görüşleri nedeniyle ordudan çıkarıldı. 2.5 yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra iktisat öğrenimi gördü, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yüksek lisans yaptı, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 1974 – 2002 yılları arasında gazetecilik yaptı. 2003- 2011 yılları arasında da Maltepe Üniversitesi’nde kadrolu öğretim üyeliği görevinde bulundu. 2011 yılından itibaren de çeşitli üniversitelerde çalışma ekonomisi ve medya alanında dışarıdan dersler veriyor. “Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci” ve “Mesele Teslim Olmamakta” isimli iki kitabı ile çeşitli kitap ve dergilerde yer alan makaleleri bulunuyor.