Emek örgütlerinden Kadir Özdemir çağrısı: Takipçisi olalım

İzmir'deki emek ve meslek örgütleri yüksekten düşerek vefat eden HABAŞ işçisi Kadir Özdemir'in davasına sahip çıkma çağrısı yaptı: "Adalet arayışının yanında olalım."

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - HABAŞ işçisi Kadir Özdemir'in yüksekten düşerek vefat etmesi sonrası açılan davanın ikinci duruşması Aliağa Adliyesi 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya Özdemir ailesi ile avukatları katılırken, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Aliağa Demokrasi Platformu, KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir İSİG Meclisi, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı.

'YILLARDIR İŞÇİLER ÖLÜYOR'

Açıklamada 36 yaşında ve bir çocuk babası olan HABAŞ işçisi Özdemir'in davasının 26 Mayıs’ta Aliağa’da görüldüğü hatırlatılarak, davada Fabrika Müdürü Haşim Ayten, Çelikhane müdürü Mehmet Boran ve ekabir takımının iş cinayetinden yargılanmasına başlandığı kaydedildi. Yıllardır bu yönetimin emrinde sayısız insan çalıştığı ve en iyimser ihtimalle 100-150’den fazla işçinin, iş cinayetinde vefat ettiği belirtilen açıklamada, Müdür Haşim Ayten'in soğukkanlılıkla işçilere mezar olan HABAŞ'ta işçi ölümlerini normal bulduğunu söyleyerek “eğer gerekli görülürse iş güvenliği önlemlerini alıyoruz” dediği hatırlatıldı.

'ÖLÜM MAKİNESİ HALİNE GELMİŞ HABAŞ'A KARŞI AÇILAN ENDER DAVALARDAN BİRİ'

Bölgede son dönemde yaşanan iş cinayetlerine de değinilen açıklamada, Bakırçay havzasında işçi ölümleri, sakatlanmaları her gün artarak devam ederken HABAŞ'ta vefat eden Özdemir'in annesinin şirket yöneticilerinden şikayetçi olduğu belirtildi. Davanın önemine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “HABAŞ demir-çelikte yüksekten düşerek hayatını kaybeden Kadir Özdemir'in annesi ve kardeşleri şirketin kendilerine teklif ettiği parayı reddederek şikayetçi oldular. Bu dava işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda adeta bir ölüm makinesi haline gelmiş HABAŞ'a karşı açılmış ender davalardan biri olması ve cinayetin ardından fabrika müdürü, vardiya amirinin de içinde bulunduğu tutuklamaların olduğu ilk dava olması nedeniyle de önemli bir davadır.”

'AYFER ANNENİN ADALET ARAYIŞININ YANINDA OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Açıklama şöyle devam etti: “HABAŞ’ta ve Aliağa havzasında durdurak bilmeyen iş cinayetlerine karşı tüm emek örgütlerini işçilerin üretim sürecini denetleyebildiği bir çalışma yaşamı için sendikal ve sınıfsal mücadeleyi yükseltmeye ve Ayfer Annenin adalet arayışının yanında olmaya çağırıyoruz. Aliağa’da iş cinayetleri artık son bulmalıdır. HABAŞ iş cinayetlerinde sorumlu olanlar cezalandırılmalı, gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı, uluslararası standartlarda kamu denetimi yapılmalı, işçiler üzerindeki uzun, aşırı çalışma ve benzeri baskılar sona erdirilmeli artık üretim için iş cinayeti yaşanmamalıdır. Bu anlamda sorumluların gerekli cezayı almaları için bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız”

DAVA 19 OCAK'A ERTELENDİ

Duruşmaya Özdemir ailesi ve avukatları katılırken, sanıklar duruşmaya gelmedi. Duruşmada tanık Yücesel Emin Aydın, Kadir Özdemir'in vefat ettiği alanda güvenli yaşam hattının olmadığını, bunun yerine support borularına bağlanarak çalışıldığını söyledi.

Kadir Özdemir'in avukatı Onur Can Ergün, tanığın halen HABAŞ adlı firmaya çalıştığını belirterek, tanıklığının taraflı olduğunu ifade etti. Ergün, bilirkişi raporları ve tanık ifadesinin çalışma alanı olan çatıda işçilerin kemerlerini bağlayacak yaşam halatı olmadığını gösterdiğini söyledi. Mahkeme heyeti diğer tanıkların dinlemesi için davayı 19 Ocak 2022 tarihine erteledi. (HABER MERKEZİ)