Elvan ailesi avukatları: Berkin’i 'terörist' olarak gören hâkim davadan çekilsin

Berkin Elvan'ın ailesinin avukatları, mahkeme başkanı olarak görevlendirilen Mehmet Galip Perk’in davadan çekilmesini talep etti. Avukatlar, Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünden sorumlu olduğu yargı kararıyla kesinleşen polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın "ayağının incinmesi" gerekçesiyle Gezi Davası'na "mağdur" olarak katılmasına onay veren hâkim Perk'in, Berkin Elvan'ı "terörist" olarak niteleyen paylaşımları sosyal medyada beğenmesinin de 'tarafsızlığını' zedelediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Duvar- Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeğinin öldürdüğü Berkin Elvan davasında avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle mahkeme başkanı olarak görevlendirilen Mehmet Galip Perk'in 'tarafsızlığını yitirdiği' gerekçesiyle çekilmesini talep etti. Avukatlar davanın görüldüğü İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdikleri dilekçede, atama öncesinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Perk’in sosyal medya paylaşımları ve Gezi davasında verdiği kararlardaki taraflı görüşlerini gerekçe gösterdi.

'TERÖRİST' PAYLAŞIMLARINI BEĞENDİ

Avukatlar dilekçede “Basında çıkan, Hâkim Mehmet Galip Perk'in, Berkin Elvan'ın ‘terörist’ olarak nitelendirildiği sosyal medya paylaşımlarını ‘beğendiğine’ ilişkin haberlerin tarafsızlık görünümünü zedelediği kanaatindeyiz. Kendisinin haksız polis şiddeti konusundaki fikirleri hakkında kuşkumuz vardır, güvenilirliğine inancımız bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘HALKIN SAF VE TEMİZ ÇEVRE DUYARLILIĞI KULLANILDI’

Elvan ailesi avukatları Perk’in Gezi davasının gerekçeli kararındaki şu ifadelerinin tarafsızlığı zedelediğini belirtti:

“...hain Gezi kalkışmasının alt yapısını oluşturma amaçlı olduğu hususunda kuvvetli suç şüphesini oluşturduğu hususunun değişmediği...”

(Beraat eden sanıklar hakkında) “… büyük ekrana yansıtılan ve şiddet sonucu ortaya çıkan ters dönmüş, yanmış araçlar, zarar görmüş iş yerleri, kamu binaları olarak zikredilen eylemlerinin başlamasıyla birlikte halkın saf ve temiz çevre duyarlılığı yaklaşımını kullanarak nihai amaçladığı hedefine yönelik açıklamalar yaptığı hususunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu hususunda bir değişiklik bulunmadığı…”

‘AĞAÇLARIN SÖKÜLMESİ BAHANESİYLE..’

“…vandallık boyutuna ulaşan oluşumun alt yapısını oluşturduklarına ilişkin firari sanıklar yönünden zikredilen delillerin kuvvetli suç şüphesini oluşturduğu, gezi eylemlerinin alt yapısını oluşturup, ağaçların sökülmesi bahanesiyle eylemlerin fiili boyuta taşınmasıyla toplumu illegal amaçları doğrultusunda oluşturdukları algıyla yönlendirdikleri kanaatindedir. Bu şekliyle mevcut Hükümeti zor durumda bırakma ve istifaya zorlama amacını taşır eylemlerinin bulunduğu…”

“...marjinal grupların ve yasadışı sol örgütlerin önceden planlı şekilde organize edilerek, bunların eylemci halk kitlesi arasında cadde ve meydanlarda planlı hareket etmek üzere kamuflesinin sağlandığı, böylece kamufle olan marjinal grupların ve yasadışı sol örgütlerin ülkede bir kaos ortamı yaratmak, devlet otoritesini zayıf göstermek ve kamu düzenini bozmak amacıyla vahim nitelikte eylemlerde bulunduğu maddi bir gerçektir...”

'AYAĞI İNCİNDİ' KARARINDA İMZASI VAR

Elvan ailesi avukatları dilekçede hâkim Galip Mehmet Perk başkanlığındaki heyetin Gezi Davası'ndaki çok tartışılan kararını da örnek gösterdi: Perk, Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesinden sorumlu olduğu için 13 yıl hapis cezası verilen polis memuru Mevlüt Saldoğan'ın "ayağının incindiği" gerekçesiyle davaya "mağdur" olarak katılma talebini kabul eden heyetin başkanıydı. Avukatlar bu kararın da Hâkim Galip Mehmet Perk'in tarafsızlığına açıkça gölge düştüğünü gösterdiğini ifade etti.

CMK 30. MADDE 

Dilekçede, Hâkim Perk’in Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 30. maddesi uyarınca bu davadan çekilmesi talep edildi. CMK 30/2. maddesi şu hükmü içeriyor: “Hâkim, tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebepler ileri sürerek çekindiğinde, merci çekinmenin uygun olup olmadığına karar verir. Çekinmenin uygun bulunması halinde, davaya bakmakla bir başka hâkim veya mahkeme görevlendirilir.”

Etiketler Berkin Elvan