Elon Musk'tan 'gerontokrasi' eleştirisi: 'Birçok ülkenin lideri aşırı yaşlı'

ABD'li milyarder Elon Musk, insan yaşamının uzaması hakkındaki soruyu dünyada 'yaşlı lider' sorunu olduğunu söyleyerek yanıtladı: Gerontokrasi ile şimdiden ciddi bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tesla ve SpaceX'in üst yöneticisi olan ABD'li milyarder Elon Musk, birçok ülkede 'gerontokrasi' (yaşlıların yönetimi) sorunu yaşandığını söyledi. ABD'deki liderliği 'çok, çok antik' diye niteleyen Musk, yaşlı liderlerin nüfusun çoğunluğunu oluşturan gençlerle temas kurmakta zorlandığını belirtti.

Musk, Alman medya şirkeri Axel Springer'in CEO'su Mathias Döpfner ile söyleşisinde, "Bir demokrasinin işleyebilmesi için liderlerin nüfusun büyük çoğunluğuyla makul bir şekilde temas içinde olması gerekir" dedi. Siyasi liderlerin nüfusun ortalama yaşından en fazla 10 ila 20 yıl yaşlı olması gerektiği görüşünü paylaşan Musk, 79 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden'ın adını anmasa da ülkesinin 'çok, çok antik bir liderliği olduğunu' söyledi. 

Tesla CEO'su, 'insanların yaşam süresinin ciddi ölçüde uzaması' hakkındaki soruya yanıtında, "İnsanları çok uzun süre yaşatmaya çalışmamız gerektiğini düşünmüyorum. Bunun, toplumun boğulmasına yol açacağını düşünüyorum çünkü gerçek şu ki, çoğu kişi fikrini değiştirmez. Sadece ölürler. Dolayısıyla eğer ölmezlerse, eski fikirlere sıkışıp kalacağız ve toplum ilerlemeyecek" dedi.

Musk, "Bu kadar çok sayıda ülkenin lideri aşırı yaşlıyken, gerontokrasi ile şimdiden gayet ciddi bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum. ABD'de çok, çok antik bir liderlik var" diye konuştu. Musk "Eğer onlardan birkaç nesil büyükseniz, halkla temas içinde olmanız imkânsız" ifadelerini kullandı.

Elon Musk, kendi ölümünden korkmadığını da söyledi. Uzun yıllar boyu sağlıklı yaşamak istediğini söylese de, "Ölmekten korkmuyorum. Bunun bir rahatlama olacağına inanıyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)