Elon Musk'ı yılın kişisi seçen TIME dergisine tepki yağıyor: 'En kötü tercih'

TIME dergisinin Elon Musk'ı 'Yılın Kişisi' seçmesi tartışma yarattı. Vergi ödemekten kaçınan, sendikalara karşı çıkan ve pandemide fabrikasını kapatmayan Musk'ı seçtiği için TIME'a tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TIME dergisinin geleneksel 'yılın kişisi' tercihini bu sene 300 milyar dolarlık dünyanın en zengin insanı sıfatını taşıyan Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'tan yana kullanması tartışma yarattı. Musk'ın vergi ödemekten kaçınan, sendikalara karşı çıkan ve Covid-19'un tehlikelerini küçümseyen bir isim olması nedeniyle TIME'e tepki yağıyor.

'YILIN KİŞİSİ VERGİ ÖDEYİP BAŞKALARI ÜZERİNDEN GEÇİNMESİN'

Demokrat Parti'nin ilerici kanadından Senatör Elizabeth Warren, Musk'ın 'milyarderler vergisi'ne karşı çıkmasına ve servetinin büyüklüğüne rağmen hisse senetleri yasalarından faydalanarak çok az vergi ödemesine atıfla şu mesajı paylaştı: "Hileli vergi yasasını değiştirelim ki, Yılın Kişisi gerçekten vergi ödesin ve başkaları üzerinden geçinmeyi bıraksın." 

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Pramila Jayapal da TIME dergisinin İngilizce 'zaman' anlamına gelen ismiyle kelime oyunu yaparak, 'Elon Musk'ın adil şekilde vergi ödemesinin zamanının geldiğini' belirtti.

'SENDİKALARA KARŞI ÇIKTIĞINI HATIRLAYIN'

Bill Clinton yönetiminin çalışma bakanı Robert Reich ise Musk'ın 2019'da attığı "Neden sendika aidatlarını ödeyip hisse opsiyonlarından hiçbir şey için vazgeçeyim ki?" tweet'ini hatırlattı; TIME dergisinin kararıyla insanların, 'Musk'ın çalışanları sendikalaşırsa hisse opsiyonlarını alma yönündeki yasadışı tehdidini hatırlaması gerektiğini' söyledi.

'EN KÖTÜ TERCİH'

Yazar Kurt Eichenwald, Elon Musk'ın 2020 yılında, Covid pandemisinin en kötü döneminde evden çalışma kararları sırasında bile kuzey Kaliforniya'daki fabrikasını açık tutmasına atıfla TIME'a "En kötü tercih" tepkisini gösterdi. Eichenwald, "mRNA aşısını geliştirenlerin milyonları kurtardığı ve küresel ekonomilerin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğu bir senede Musk'ın seçilmesi en kötü tercih olabilir" diye yazdı.

TIME: İLLA Kİ BİR ONUR VEYA ÖDÜL DEĞİL

TIME dergisi ise 'Yılın Kişisi' tercihinde öne çıkarılan ismin geçtiğimiz yıla damga vuran bir kişi olmasının yeterli görüldüğünü, illa ki 'olumlu' anılan bir tercihte bulunmadıklarını vurguluyor. Dergi 1927 yılından beri açıkladığı 'Yılın Kişisi'nin bir 'onur' veya 'ödül' olmadığını, bu kişinin 'haberlere iyi veya kötü şekilde damga vuran bir kişi olduğunu' belirtiyor.

Dergi, Musk'ın 'Yılın Kişisi' seçilmesi üzerine hazırladığı makalede de, milyarderden 'palyaço, deha, internet provokatörü, vizyoner, sanayici, şovmen' sıfatlarını kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)