Elektrik zammı KKTC'yi ayağa kaldırdı: 'Üretimin idam kararı'

KKTC'de elektrik fiyatlarına yapılan zamma sendikalardan ve üreticilerden tepki yağıyor: "Bu elektrik fiyatlarıyla üretsek bile ürünü kimseye satamayız"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde üçlü koalisyon hükümeti, elektriğe kayda değer bir zam yaptı. “Ortalama bir evin elektrik faturası üç katına çıkabilir” yorumlarının yapıldığı KKTC’de, halk ve örgütler yeni zamma yüksek tonda tepki gösteriyor. 

Kıbrıs Türk haber kaynaklarındaki son bilgilere göre Elektrik İnkişaf Yasası kapsamında yeni nizamname Resmî Gazete’de yayımlandı. Yeni karara göre akaryakıt fiyatları artık döviz de dikkate alınarak belirlenecek ve elektrik zammı otomatik olarak yapılacak. Karar kapsamında ayrıca, Teknecik Elektrik Santrali’ne gelen akaryakıt günlük akaryakıt fiyatı üzerinden sayaçlara yansıtılacak.

Yeni zam ile ilgili olarak uzmanlar “eski ücretin üç katından fazla zam” yorumunda bulunurken, söz konusu artışın Kıbrıs’ın kuzeyinde hayatın ve ekonominin tüm alanlarını derinden etkileyeceği görüşünü dillendiriyor. 

Yeni zam öncesinde Başbakan Faiz Sucuoğlu “yumuşak bir geçişle zam yapılmasının ön görüldüğünü, az kullanana az, çok kullanana çok artış yansıtılacağı” açıklamasında bulunmuştu. Maliye Bakanı Sunat Atun ise enerjide “kullanan öder” prensibi üzerinde durmuş ve yeni zam mesajı vermişti.  

Sucuoğlu ile Atun’un açıklamaları sonrasında Kıbrıs Türk medyası yeni tarifenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Buna göre 0-250 Kw arası kullanımlarda tarife ücreti 98 Kuruş olarak değişmezken, 251-500 KW arası  kullanımlarda 2.70 TL, 501-750 Kw arası kullanımda 2.95 TL, 751-1000 Kw arası kullanımda 3,25 TL, 1001 Kw ve üzeri   kullanımda ise 4 TL olarak belirlendi.

 

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Hükümetin yeni açıklamalarına Kıbrıslı vatandaşlar ve kuruluşlar sert tonda tepki gösterdi. Vatandaşlar sosyal medya aracılığıyla eleştiri yağdırırken, birçok kuruluş ve örgüt de yazılı açıklamalarla zammın olası etkileri hakkında uyarıda bulundu. 

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), elektrik zammının yerel üretime son vermekle eşdeğer olduğunu belirterek “Bu, üretimin idam kararıdır” değerlendirmesinde bulundu. “Defalarca elektrik zammı konusunda temkinli davranılması, makul olunması konusunda yaptığımız uyarılar maalesef geldiğimiz noktada görmezden gelinmiştir” denilen açıklamada ayrıca, “Bu elektrik fiyatlarıyla üretsek bile ürünü kimseye satamayız. Sektörlerin pandeminin, döviz krizi ve tedarik sıkıntısı gibi önemli sıkıntılarla boğuştuğu bir ortamda, en önemli girdi maliyetlerinin başında olan elektrikte üç katı oranda bir zam yapılması çok büyük bir yanlıştır. Bugünden sonra yerli ürünlerin ithal ürünlere karşı rekabet gücü sıfırlanmıştır” uyarısına yer verildi. 

 

'EN AZ YÜZDE 170 ZAM'

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) da hükümetin yürürlüğe koyduğu yeni elektrik zammına tepki göstererek, elektrikte yapılan zamdan dolayı toplumun “yıkımla karşı karşıya” olduğunu belirtti. Oda, elektrikte “en az yüzde 170’lik bir zamla rekor kırıldığını” belirterek, “Kişi başına gelirin ortalama 7 bin dolara düştüğü bir ülkede, elektrikte kw başına 2.70-3.00 TL istemek tek kelime ile trajiktir, yıkımdır. 1 Mart tarihi pahalılıkta yeni bir milat olarak ortaya çıktı. Elektrikte en az yüzde 170’lik bir zamla rekor kırıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), elektrik fiyatına yapılan zammı eleştirerek “250 kws tüketim yapan sadece yüzde 7’lik bir kesim olduğu ve dört kişilik bir ailenin ortalama 660 kws elektrik tükettiği dikkate alındığında, aylık en az 1400 TL’lik elektrik faturası ödeyecektir. Yaz aylarında kavurucu sıcakların yaşandığı ülkemizde klima kullanımının artmasıyla bu rakam 3000 TL’yi bulacaktır. Ortalama bir maaşla, asgari ücretle çalışan kesimlerin bütçesinin bu yükü kaldırması mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) da “Yeni hükümetin zaman kaybetmeden elektrik fiyatlarına yaptığı zam, konutlarımızdan mal ve hizmet üretimine kadar bütün alanlarda kullanmak zorunda olduğumuz elektriği kullanılamaz hale getirmiştir. Bugünden itibaren, fiilen elektriksiz bir yaşama geçmek zorunda kalmamıza neden olan bu zamdan sonra, içine girmekte olduğumuz yaz sezonunda turizmin var olup olamayacağını bilememenin şaşkınlığını yaşamaktayız” uyarısında bulundu. 

Etiketler elektrik KKTC