Elektrik tellerine takılan paramotor videosunun İsrail ve Hamas'la ilgisi yok

İsrail-Hamas çatışmalarına ait olduğu iddia edilen, bir paramotorun elektrik tellerine çarparak alev aldığını gösteren videonun çatışmalarla ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan İsrail-Hamas çatışmaları yedinci gününde devam ederken, çatışmaya ait olduğu iddia edilen görüntüler de sosyal medyada yayılmayı sürdürüyor.

Son olarak yeniden dolaşıma sokulan bir videonun Hamas güçlerine ait bir paramotorun elektrik tellerine çarparak alev alışını gösterdiği iddiasını araştıran Teyit doğrulama platformu, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

VİDEO HAZİRAN 2023'TE DOLAŞIMA GİRMİŞ

Yurtdışındaki kullanıcılar tarafından da günümüzdeki çatışmayı gösterdiği iddia edilerek paylaşılan ve oldukça etkileşim alan videodan alınan kesitler tersine görsel arama yöntemiyle arandığında videonun kaynağına ulaşıldı.

Buna göre, söz konusu video Haziran 2023’te dolaşıma girmişti. Videonun izini, 17 Haziran 2023’te yapılmış bir X (eski adıyla Twitter) paylaşımına kadar sürebilmek mümkün. 

TURİST YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPARKEN ELEKTRİK TELLERİNE TAKILDI

Videonun Çin’de çekildiğini söyleyen çeşitli kaynaklar da bulunuyor; fakat 23 Haziran tarihinde bir Güney Kore internet sitesi olayın detaylarını aktarmış. Bu kaynağın paylaştığı bilgiye göre, olay 16 Haziran'da Güney Kore’nin Jeju adasında yaşandı. 60 yaşlarında bir turist, Seopjikoji sahilinde yamaç paraşütü yaparken elektrik tellerine takıldı. 22 bin 900 vat olarak aktarılan akım ise turistin hayatını kaybetmesine yol eçtı.

Güney Kore’de yayın yapan başka internet sitesi de olayın detaylarını aynı şekilde aktarmış ve olay yerinden bir fotoğraf paylaşmış.

ASIL GÖRÜNTÜ RENKLİ, YAYILAN GÖRÜNTÜ SİYAH BEYAZ

Olayın yaşandığı yer ise Güney Kore'nin Jeju adasındaki Geumak-ri, Halim-eup isminde bir bölge olarak açıklanmış. Jeju adası ise sıklıkla yamaç paraşütünden kaynaklanan kazalara ev sahibi yapmasıyla biliniyor. Aynı zamanda Hamas iddiasıyla yayılan görüntüler siyah-beyaz iken, orijinal videonun renkli olduğu da görüldü.

İddianın doğruluğu başka kaynaklar tarafından da araştırılmış ve yine görüntülerin günümüz ile bir bağı olmadığı doğrulanmış. Yani videonun 7 Ekim 2023’te başlayan güncel İsrail - Hamas çatışması ile bir ilgisi bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)