Elçi krizi sonrası ilk resmi temas: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. İki yetkilinin, ilişkilerde diyaloğun önemini ele aldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 10 büyükelçi ile ilgili 'istenmeyen adam' krizinin ardından ABD ile Türkiye arasında ilk resmi temas gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme hakkında ABD tarafından gelen açıklamada, Kalın ve Sullivan'ın ikili savunma ilişkilerini ve görüş ayrılıklarını diyalog yoluyla çözmenin önemini ele aldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nün yazılı açıklamasına göreyse, Kalın ve Sullivan ikili ilişkilerin yanı sıra F-35/F-16 meselesi, küresel iklim değişikliği, Afganistan, Suriye, Libya, Yukarı Karabağ, Yunanistan, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmeleri ele aldı. Telefon görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Glasgow İklim Zirvesi sırasında gerçekleşmesi planlanan ikili görüşmenin konuları ve detayları da konuşuldu.

Ankara'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik öneminin vurgulandığı görüşmede, tarafların konuları karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar çerçevesinde ele alması gerektiği ve uluslararası anlaşmalara riayet etmenin önemi ifade edildi. Afganistan'da ortaya çıkan insani krizin önlenmesi ve istikrar ortamının sağlanması adına Türkiye'nin Afganistan halkına yardım etmeye ve uluslararası toplumla iş birliği içerisinde olmaya devam edeceği belirtildi.

Kalın ve Sullivan'ın, Yukarı Karabağ'daki Ermenistan işgalinin son bulmasının ardından 'Kafkaslarda barış, istikrar ve kalkınma için atılacak ortak adımlar' üzerinde durduğu, "İki NATO müttefiki olarak, Türkiye ve ABD'nin iklim değişikliği, terör, göç, salgın hastalıklar gibi küresel ve bölgesel tehditler karşısında iş birliği ve dayanışma içerisinde hareket etmesi gerektiği" konusunda mutabık kaldığı belirtildi. (DIŞ HABERLER, AA)