Elazığ’da polis okulu inşaatında 185 ağaç kesildi

Elazığ’da Ziver Holding tarafından yapımı devam eden Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi inşaatında 185 ağaç kesildi. Valilik, yüklenici firmaya 5 bin fidan dikme cezası verdi.

Polis okulu inşaatı çalışmaları sırasında şirketin ağaçları kestiği belirlendi.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Ziver Holding tarafından yapımı devam eden Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi inşaatında ağaçların kesilmesi üzerine valilik firmaya fidan dikme cezası verdi.

Zülfü Ağar Polis Meslek Eğitim Merkezi 24 Ocak 2020’de meydana gelen depremin ardından ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılmış, Hankendi mevkiinde yapılacak yeni polis okulu için ihaleye çıkılmıştı. İhaleye katılan firmalar tarafından en uygun teklifi Ziver Petrol, 49 milyon 494 bin TL ile ihaleyi kazanmıştı. 19 Şubat Cumartesi günü inşaata başlayan müteahhit firmanın 185 ağacı kestiği belirlendi.

Ağaçların katledilmesine ilişkin görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından inşaat alanında inceleme yapan Elazığ Valiliği, ağaçlandırılmış bölgeye denk gelen kapalı spor salonu ve diğer spor tesislerinin inşaat faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti. 1-1,5 metre boyunda 185 adet fidanın zarar gördüğünü açıklayan valilik, yüklenici firma tarafından alana ilave 5 bin adet muhtelif türlerde fidan diktirme cezası verdi.

'VALİLİĞİN AÇIKLAMASI DOĞRU DEĞİL'

Valilik açıklamasında, "Bu yapıların ağaçsız alternatif alanlara aktarılması için projede revizyona gidilmesi yönünde çalışmalar başlatılmıştır. İnşaat alanına isabet eden 80-100 kadar ağacın uygun boş alanlara, söküm aracıyla, tekniğine uygun bir şekilde, nakledilmesine karar verilmiştir" denildi.

İnşaatın yapıldığı ve ağaçların katledildiği alanın 30 yıllık bir orman olduğunu söyleyen avukat İrfan Sönmez, valiliğin 1,5 metrelik fidanların zarar gördüğüne ilişkin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, 'olayı hafifletmek için' yapıldığını söyledi. 1450 dönümlük ormanlık alanın yaklaşık bir sene önce Hazine ve Maliye Bakanlığı adına kayıtlı olduğunu, şehir içerisindeki polis okulunun kaldırılacağı zaman dönemin valisinin burayı İçişleri Bakanlığı’na devrettiğini belirten Sönmez, "Normalde orman alanlarına inşaat yapılması mümkün değil. Elazığ'da zaten yeterince yeşil alan yok. Bu alan Elazığ’da vatandaşın sığınacağı, nefes alacağı 1-2 ağaçlık alandan bir tanesi. Burayı bakanlığa devrediyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü proje yapıyor. Bir daha ekilmesi mümkün olmayacak şekilde iş makinalarını sokarak yüzlerce ağacı söküp attılar" diye konuştu.

‘DAVA AÇACAĞIM’

Polis okulu yapımına karşı olmadığını ancak tabiata zarar verilmeden yapılması gerektiğini söyleyen Sönmez, yaşanan durumun hukuken suç teşkil ettiğini belirtti. Milli Emlak Müdürlüğü’ne tahsisin iptali için müracaat ettiğini söyleyen Sönmez, orman alanını yok ederek inşaat yapmanın vatana ihanet olduğunu belirtti: "Niye ağaç ektiniz o zaman şimdi söküp atacaksınız. Bu ormanın üzerinde boş alanlar da var. Yarın diyeceksiniz ‘lojman yapalım, parkur yapalım, yol açalım’ orada orman kalmayacak. Projeyi özel idare daha onaylamadı. Bu devletin yetkilisi yok mu, yazık değil mi? Milli Emlak Müdürlüğü’ne tahsisin iptali için müracaat ediyorum, özel idareye de göndereceğim. Cevap aldıktan sonra da idari yargıda dava açacağım."

Alınan bilgiye göre, polis okulu projesinin onaylandığı ancak imar planının henüz onay aşamasında olduğu belirtildi.