Elazığ'da DSİ önüne gitmek isteyen çiftçiler engellendi

Elazığ'da fahiş elektrik faturalarından şikayetçi olan çiftçiler, traktörleriyle DSİ önüne gitmek isterken jandarma tarafından engelledi. Yetkililerle görüşen çiftçilerin talepleri karşılanmadı.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Elazığ'da Koruk köyü başta olmak üzere Pirinççi, Muratcık, Fatmalı, Dallıca ve Dambüyük köylerinden yüzlerce çiftçi, yüksek gelen faturalar gerekçesiyle traktörleriyle DSİ önüne gelerek eylem yapmak istedi.

Merkeze bağlı Muratcık köyünden yaklaşık 40 traktörle harekete geçen çiftçiler, kolluk kuvvetlerinin engellemesiyle karşılaştı. Emniyet güçleri tarafından merkeze giden yollar kapatılırken, iki noktada durdurulan çiftçilerin DSİ önüne gelmesine izin verilmedi. Çiftçilerin yaya olarak DSİ'ye yürüme talepleri de reddedildi. Kolluk kuvvetleriyle yapılan görüşmelerin ardından 10 kişilik bir heyet, Elazığ Vali Yardımcısı ve DSİ yetkilileriyle görüşmek üzere Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi’ne geldi.

‘BU TRAKTÖRLERİN HEPSİ İPOTEKLİ’

Engellemeler sonrasında konuşan çiftçi Coşkun Aykaç, şu anda kullandıkları elektriğin tarımsal değil, sanayi elektriği olduğunu belirtti. Çiftçinin piyasaya yaklaşık 7-8 milyon lira borcu olduğunu belirten Aykaç, "Nasıl ödenecek? Vali de DSİ Bölge Müdürü de 'ekim yapın, suyunuzu vereceğiz' dediler. Şu anda vermiyorlar. Elektrik faturasını tutturmuşlar. Suyu vermiyorlar. 'Siz önce bu faturayı yatırın' diyorlar. Şu gördüğünüz traktörlerin hepsi bankaya borçlu, hepsi ipotekli" dedi.

'BU KADAR JANDARMAYA NE GEREK VAR, ADAM MI ÖLDÜRDÜK?'

Elektrik faturasını ödeyemediklerini belirten Aykaç, icra gelmesi ve traktörlerin ellerinden alınması halinde "Ne olacak?" diye sordu. Kolluk kuvvetlerinin engellemesine de tepki gösteren Aykaç, "Bir köyde sadece 300 traktör var. Mazotun litresi 30 lira. Adamın gözü kesmiyor ki buraya gelsin, tarlaya gelsin… Bugün mazot parasını da veresiye alıp geldik. Bu kadar jandarmaya, polise ne gerek var? Biz adam öldürmedik. Hakkımızı savunmaya, sesimizi duyurmaya geldik. Önümüzü kesiyorlar. Biz sesimizi kime duyuracağız?" ifadelerini kullandı.

Traktörleriyle DSİ önüne gitmek isteyen çiftçiler, jandarma engeliyle karşılaştı. 

CHP'Lİ DURAN: EYLEMİ DESTEKLİYORUM

Çiftçilerin eylemini CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran ve partililer de destekledi. Duran, görüştükleri çiftçilerin ortak sorununun maliyetlerin artması ve çiftçiye elektriğin tarımsal olarak değil, sanayi olarak verilmesi olduğunu söyledi: "Bundan birkaç ay önce ülkede ‘bir karış toprak bırakmayın, ekin’ diyenler bugün gösterilmesi gereken desteği vermiyorlar. Çiftçiler mağdur, maliyetler arttı. Bir an evvel yetkililerin bu duruma el atmaları gerekiyor. Denizde yatlarıyla gezenlere verilen indirimlerin en azından mazot üzerinden çiftçilere sağlanması, diğer konularda verilen desteklerin de reel olan fiyatlara getirilmesi gerekiyor. Verilen destekler mevcut ekonomik durumda çok komik rakamlar olarak kalıyor. Çiftçiye gerekli desteğin verilmesi gerekiyor. Siz çiftçiye yeterli desteği vermeyip yurtdışında yerler alıp ekim yapacağınızı söylemeniz çok da gerçekçi değil. Biz CHP olarak bu konuda çiftçinin sonuna kadar yanınızdayız.” 

GÖRÜŞME SONUÇSUZ KALDI

İl Özel İdaresi’ndeki görüşmenin ardından açıklama yapan Coşkun Aykaç, taleplerinin karşılanmadığını söyledi. “9 milyon lirayı biz verelim 4-5 milyon lirayı da siz verin dedik, kabul etmediler” diyen Aykaç, “Bu faturayı ödeyin’ dediler. Bir haftalık fatura 975 bin lira zaten. DSİ Bölge Müdürümüzün de bir hatası var. Biz bu faturayı niye ödüyoruz? Burası sanayi değil ki. Elektrik, Keban’dan geliyor. Bu kadar vicdansızlık olur mu? Bu yanlışların düzeltilmesini talep ediyoruz. Üç yıldır teşvik kapsamında faturayı DSİ ödüyordu. Bu yıl fatura bize gelince fark ettik. DSİ de yıllarca sanayi adı altında fazla fatura ödemiş. İki gün önce bu durumu milletvekili Zülfü Demirbağ’a ve TEDAŞ’ın Genel Müdürü Ahmet beye bildirdik. Vali beye de evrakları verdim. Herkes şaşırdı” diye konuştu.