Elazığ Tabip Odası Başkanı Uçar: Servisler doldu, çare aşı

Elazığ-Dersim-Bingöl Tabip Odası Başkanı Özcan Uçar, Elazığ’daki hastanelerde açılan korona virüsü servislerinin dolduğunu belirterek ekim ayında vakalarda pik yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa'yı sırasıyla Gümüşhane, Diyarbakır, Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Bitlis, Bayburt ve Siirt takip etti.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Türkiye’de şimdiye kadar toplam 96 milyon 378 bin 383 doz aşı yapıldı. 49 milyon 197 bin 925 birinci doz, 37 milyon 976 bin 800 ikinci doz ve 8 milyon 871 bin 214 üçüncü doz aşı uygulandı. Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa'yı sırasıyla Gümüşhane, Diyarbakır, Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Bitlis, Bayburt ve Siirt takip ediyor.

‘NEREDEYSE SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI YÖNTEMİ UYGULANIYOR’

Karantinaya girmemek için test yaptırmayan çok sayıda kişi olduğunu belirten Elazığ-Dersim-Bingöl Tabip Odası Başkanı Özcan Uçar, “Yurtdışından gelenler ve buradaki birçok insan karantinaya girmemek için test yaptırmıyor, bulgularını saklıyor. Dolayısıyla vaka tespit edilemiyor. Şu anda neredeyse sürü bağışıklığı yöntemi uygulanıyor. ‘Hasta olan olsun, olmayan da aşı olsun’ deniyor. Devletin veya kamunun bu konuda herhangi bir çabası maalesef yok. Kökten bırakmışlar. Sadece kişisel olarak insanların kendilerini korumak için yaptığı tedbirler var, onun dışında bir şey yok” dedi.

‘KORONA VİRÜSÜ SERVİSLERİ DOLU’

Aşılamaların yetersiz olduğunu belirten Uçar, “Bu pik düşecek, sonra ekim ya da kasım ayında bir pik daha olabilir. Aşılamayı yeteri kadar yapabilirsek bunlara engel olabiliriz. Ama yapamazsak, böyle pikler devam edecek. Şu an için aşılamaların yetersiz olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi ve Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde açılan korona virüsü servislerinin dolduğunu, yeni servislerin açıldığını ifade eden Uçar, sözlerine şöyle devam etti: 

Özcan Uçar

“Üniversite hastanesinde 20 yataklı iki servis açılmış. Onlar dolunca üçüncü servisi açmışlar. Şehir hastanesindeki hekim arkadaşların söylediği; üç servis dolmuş, dördüncü servisi açmışlar. Geçen hafta içerisinde 5 hekim arkadaşımız vefat etti. Bu arkadaşlarımızın aşı olmadıkları, hatta aşı karşıtları oldukları söylendi. Bu hastalığın çaresi aşı. Aşılanmak lazım. Aşılanmadan bu hastalığı kontrol altına alamayız. Aşı karşıtı olmaları son derece yanlış ama onların da kişisel tercihi. Sağlık camiasında her ne kadar azınlık olsa da aşı karşıtlığı var.”

‘BELİRTİ GÖSTERİP TESTİ NEGATİF ÇIKANLAR YÜZDE 50’DEN FAZLA’

Elazığ, Bingöl ve Dersim’deki il sağlık müdürlüklerinin şeffaf olmadığını söyleyen Uçar, “Vaka sayısının daha çok olduğunu düşünüyorum. Korona belirtisi gösterip testi negatif çıkanların sayısı, yüzde 50'den fazla. Testler güvenilir değil. Kendi etrafımdan biliyorum, hastane çalışanlarından, arkadaşlarımdan, hastalarımızdan, hasta yakınlarından biliyoruz. İl sağlık müdürlüğüne bakmayın, günlük gülistanlık gösteriyorlar. Eskiden 250 bin test yapılıyordu. Bu testten 50-60 bin tanesi pozitif çıkıyordu. Şimdi 250 bin test yapılıyor 20 bin tanesi pozitif çıkıyor. Mantıklı mı bu? Doğru düzgün bir veri, açıklama yok. Elazığ’da kaç tane yoğun bakım hastası var, kaçı entübe, kaçı sağlıklı? Korona virüsünden günlük ölen hasta sayısı kaç? Bunları tek tek açıklamaları lazım” ifadelerini kullandı.