El Salvador'da kürtaj gerekçesiyle 30 yıl hapse mahkum edilen Sara Rogel serbest

Kürtaja izin verilmeyen El Salvador'da, baygın halde ve kanlar içinde bulunup hastaneye götürülen ancak kürtaj yaptırdığı iddiasıyla 30 yıl hapse mahkum edilen Rogel serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesinde kürtaj yaptırarak katı yasaları deldiği gerekçesiyle 2012'de 30 yıl hapis cezası verilen Sara Rogel, dokuz yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Rogel'i cezaevi çıkışı dışında ailesi, avukatı ve kadın hakları savunucuları karşıladı.

Nüfusunun büyük çoğunluğu koyu Katolik olan El Salvador, dünyanın en katı kürtaj yasalarından birine sahip. Ülkede tecavüz veya ensest kaynaklı hamileliklerde veya annenin hayatının tehlikede olduğu durumlarda bile kürtaj yasak.

YERDE YATARKEN BULUNDU, HASTANEDE TUTUKLANDI

Sara Rogel ise 20 yaşında ve sekiz aylık hamile olduğu Ekim 2012'de, evinde kanlar içinde ve bilinçsiz bir şekilde yerde yatarken bulunmuştu. Ailesi çamaşır yıkarken düştüğünü söylemiş ancak götürüldüğü hastanede, kürtaj yaptırdığı suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Rogel, yargılandıktan sonra doğmamış kızını öldürme suçlamasıyla 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İnsan hakları savunucularının, Rogel'in düşük yaptığı yönündeki savunması da dikkate alınmamıştı. 

'AİLESİYLE YAS TUTMASI GEREKİRKEN CEZEVİNE GÖNDERİLDİ'

Rogel'i cezaevi çıkışında karşılayan feminist insan hakları savunucusu Morena Herrera, "Sara hiçbir zaman cezaevinde olmayı hak etmedi. Yas tutarken ailesiyle birlikte olması gerekirdi. Bunun yerine haksız şekilde dokuz yıl hapse atıldı" tepkisini gösterdi. Avukatı Karla Vaquerano da, "Yaklaşık dokuz yıl boyunca özgürlüğünden mahrum bırakıldı, bu cezasının adil olmadığını düşünüyoruz" dedi.

TEMYİZ SÜRESİNİN DOLMASI İÇİN BİR HAFTA DAHA BEKLETİLDİ

Öte yandan, cezası ocak ayında 10 yıla düşürülen Rogel'in cezaevinden çıkması için kararın bir hafta önce alındığı ancak başsavcılığın bir haftalık temyiz başvurusu süresinin dolması için beklendiği açıklandı.

Kürtaj hakkı, Latin Amerika'da tartışmalı bir konu olmayı sürdürüyor. Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Honduras ve Nikaragua'da kürtaja hiçbir koşulda izin verilmiyor. Brezilya, Şili, Kolombiya, Panama ve Venezuela'da annenin veya bebeğin hayatının tehlikeli olması veya tecavüz vakaları gibi durumlarda kürtaja izin var. Arjantin, Küba, Guyana, Uruguay ve Meksika'nın bazı bölgelerinde ise kürtaj yasal.

El Salvador'da şu an, Rogel'inkine benzer sebeplerden dolayı 16 başka kadının daha cezaevinde bulunduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)