El Salvador'da çete savaşları: Bir günde 62 kişi öldü, OHAL ilan edildi

El Salvador'daki çete savaşlarında iç savaşın 1992'de son bulmasından bu yana en kanlı günün yaşanması sonrası OHAL kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi El Salvador'da çete savaşlarının önüne geçilemiyor. Ülkede cumartesi günü 62 cinayet işlenmesinin ardından parlamentoda yapılan oturumda olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Polisten yapılan açıklamaya göre cumartesi günü, iç savaşın 1992'de son bulmasından bu yana en kanlı gün yaşandı. 

OHAL kapsamında El Salvador'da toplanma hakkı askıya alınırken, polise de mahkeme kararı olmaksızın halkın iletişimini takip etme ve tutuklama izni verilecek. OHAL kararı 30 gün boyunca yürürlükte kalacak. 

2019 yılında organize suçla savaşmayı vaat ederek seçilen devlet başkanı Naif Bukelele, OHAL kararını "Cinayetlerde yeni bir sıçramaya tanıklık ettik. Sokaktaki suçlularla savaşırken aynı zamanda bunu kimin finanse ettiğini de anlamaya çalışmalıyız" sözleriyle savundu. Bukelele, 'ajanlar ile askerlerin işlerini yapmasına izin verilmesi ve onların, çete üyelerini koruyan kişilerin suçlamaları karşısında korunması gerektiğini söyledi 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Juan Pappier ise OHAL kararını 'kaygı verici' olarak niteledi. Pappier, yeni alınan önlemlerin 'özellikle de bağımsız demokratik kurumları bulunmayan bir ülke için çok endişe verici olduğunu' söyledi. 

El Salvador'da geçtiğimiz sene 1140 cinayet işlenmişti. Bu, son 30 yıldaki en düşük sayı olsa da, her 100 bin kişide 18 ölüme tekabül ediyor Kasım ayında ise yeniden patlak veren şiddet dalgası sırasında, üç gün içinde 40 kişi öldürülmüştü. 

OHAL oylamasından birkaç saat önce polisten yapılan açıklamadaysa, Mara Salvatrucha (MS-13) çetesinin dört liderinin son şiddet olayları gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi. 

El Salvador yetkilileri, MS-13 ve Barrio-18 çetelerinin yaklaşık 70 bin üyesi olduğunu düşünüyor.  Bu kişiler cinayetlerin yanısıra haraç kesme ve uyuşturucu kaçakçılığıyla da suçlanıyor. 

Polisten yapılan açıklamaya göre son şiddet dalgasında ülkenin orta bölgesindeki La Libertad'da 12 kişi, başkent San Salvador'da dokuz kişi öldü. Diğer cinayetler, ülkenin farklı yerlerinde işlendi. (DIŞ HABERLER)