El Salvador Devlet Başkanı, kendine 'en havalı diktatör' unvanı verdi

El Salvador'da Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter'da kendine 'diktatör' unvanı verdi. Ülkenin Bitcoin'i resmi para birimi olarak tanımlamasından sonra şiddetli protestolar düzenlenmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi El Salvador'da Devlet Başkanı Nayib Bukele sosyal medyada kendisini 'diktatör' olarak tanımladı. Bukele, Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiş, ardından ülkede geniş çaplı protestolar düzenlenmişti.

'HAVALI' İMAJ ÇABASI

Kırk yaşındaki El Salvador lideri Twitter'da kullanıcılara sunulan profil tanıtım bölümünü 'Dünyadaki en havalı diktatör' olarak değiştirdi. Başta Bukele'nin 'hacklendiği' düşünülse de hesabın bitcoin paylaşımlarına devam etmesi bunun bilinçli bir tercih olduğuna işaret etti. Devlet Başkanı, kripto para birimi sayesinde ülke dışındaki El Salvadorluların ülkedeki akrabalarına para göndermesinin kolaylaşacağını öne sürmüştü. Ancak bu plana karşı çıkanlar ise Bitcoin'in istikrarsızlık ve enflasyon getireceğini düşünüyor. Sokağa çıkanlar aynı zamanda Bukele'nin yeniden seçilmesine dair Yüksek Mahkeme kararını da protesto etmişti. 

'UTANAN MAYMUN' İLE ELEŞTİRİLERİ YANITLAMIŞTI

Bukele kısa süre önce kendisine yöneltilen 'diktatör' ithamlarını yine Twitter hesabından yanıtlamıştı. Avustralya'daki Covid-19 kısıtlamalarına karşı düzenlenen gösterilerde polisin gözaltına aldığı göstericileri paylaşarak: "Bukele diktatör! Ah hayır, burası Avustralya" demiş, utanan maymun emojisi kullanmıştı.

SOL PARTİDEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Muhalefet Nuestro Tiempo milletvekili Johnny Wright Sol, Bukele'nin yaptığı profil değişikliğini 'oldukça çocukça' olarak yorumladı. Bukele sık sık ters taktığı şapkalar ve tercih ettiği kıyafetlerle birlikte 'genç' ve 'havalı' bir izlenim bırakmaya çalışıyor. 2019 yılında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde Bukele, Ulusal Birlik Büyük İttifakı partisiyle 'Yeni Fikirler' adlı ittifak altında seçime girmiş ve oyların yarıdan fazlasını alarak yüzde 54 ile liderlik koltuğuna oturmuştu. 

Alında bir iş adamı olan Bukele, seçimlerden  iki yıl önce sol iktidar partisi FMLN'den ihraç edilmişti. Sol siyasete küstükten sonraysa yüzünü sağa dönen genç lider, Venezuela, Nikaragua ve Honduras devlet başkanlarını diktatörlükle suçlamış ve Twitter hesabından 'sağcı da olsa, solcu da olsa diktatör diktatördür' ifadelerini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)