Ekvador'da referandumdan 'evet' çıktı: Ordu, sokaklarda devriye gezecek

Ekvador'da pazar günü yapılan halk oylamasında seçmenler, çetelerle mücadeleyi güçlendirme önlemlerine büyük oranda 'evet' oyu verdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Ekvador'da çetelerle mücadeleyi güçlendirme önlemlerinin danışıldığı referandumda halk, büyük oranda 'Evet' oyu kullandı. Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Diana Atamaint, yaptığı açıklamada, 21 Nisan Pazar günkü referandumun ardından gerçekleştirilen hızlı sayımın sonuçlarına göre halkın daha sert güvenlik önlemlerine 'evet', tartışmalı ekonomik önerilere ise 'hayır' dediğini belirtti.

DEVLET BAŞKANI NOBOA: MÜCADELEDE DAHA FAZLA ARACIMIZ OLACAK

AA'nın aktardığına göre, Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, referandum sonuçlarına ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ülkeyi savunduklarını belirterek, barışı yeniden hakım kılma ve suçlularla mücadelede daha fazla araçlarının olacağını söyledi.

Referandumda halka danışılan konuların arasında çetelerle mücadele için ordunun da polisle devriye gezmesi, şiddet suçu işleyenlerin cezalarının artırılması ve suçlu bulunan Ekvadorluların iadesi gibi önlemler yer alıyor. Referandum sonuçlarının, halkın 36 yaşındaki Noboa'nın politikalarına desteğini de gösterdiği yorumu yapılıyor. İnsan hakları örgütleri ise bu yeni önlemlerin hak ihlallerine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Ne olmuştu?

Güney Amerika'da şiddet olaylarının en az görüldüğü ülkelerden Ekvador, son yıllarda uyuşturucu kartelleri kaynaklı şiddet dalgasıyla mücadele ediyor. Dünyanın en büyük kokain üreticilerinden Peru ve Kolombiya'ya komşu Ekvador'da 2016'da her 100 bin kişide 5,8 olan cinayet oranı 2021'de 13,7'ye, 2022'de 25,6'ya, geçen sene ise yaklaşık 45'e çıkmıştı.

Geçen yıl 16 Ekim'deki seçimleri kazanarak göreve gelen Devlet Başkanı Noboa, ülkedeki en büyük çetelerden birisinin elebaşı olan mahkumun hapishaneden firarının ardından 9 Ocak 2024 tarihinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

OHAL ilanının ertesi günü maskeli silahlı kişiler, uyuşturucu kartellerinden aldıkları talimatla televizyondaki canlı yayın sırasında stüdyoyu basmış, sonrasında Noboa, ülkede 'silahlı iç çatışma' olduğuna dair kararname yayımlayarak artık 'terörist' olarak sınıflandırılan yaklaşık 20 çeteyle mücadele için orduyu görevlendirme yetkisini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)